Szabó Tímea
Megosztás
2017.6.29. |

Balog Zoltán sokadjára sem hajlandó elárulni, hova kerülnek a Fóti Gyermekotthon lakói, miközben az ott élő sérült gyerekeket és idős gondozókat egyre nagyobb bizonytalanságban tartják. A Párbeszéd az ombudsmanhoz fordul.

 

Az EMMI-től hiába kérdezzük, hogy mi lesz azzal a közel száz sérült és kerekesszékes gyerekkel és azzal a közel 70 nyugdíjassal, akiket a fóti otthon területéről akar a kormány kitenni Mészáros Lőrinc wellness-hotel építkezése miatt, Balogék kitérő válaszokat (itt, itt, és itt) adnak a legalapvetőbb kérdésre is. Elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy csinál, mintha a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem állami tulajdonban lenne, és nem a kormány utasítására készülnének 70-80 éves nyugdíjasokat az utcára tenni a lakhatási szerződéseik megváltozása miatt.

Jogellenes az is, hogy Balog az intézményi kitagolásra hivatkozva készül a gyerekeket a fótinál már most zsúfoltabb és rosszabb állapotú intézményekbe áttenni. Hazudik a kormány, amikor uniós kötelezettségre hivatkozva a sérült gyerekeket az őket ellátni nem képes kalocsai és zalaegerszegi otthonokba küldi. Korábban maga az ombudsman nyilatkozta, hogy ezek az intézmények már most túlzsúfoltak, ráadásul gyakori a bántalmazás is.

A Párbeszéd Székely Lászlótól vizsgálatot vár: joga van-e a kormánynak utcára tenni nyugdíjas embereket, továbbá a fóti otthon bezárása és a gyerekek tervezett átköltözetése megfelel-e a kitagolás hazai és nemzetközi követelményeinek. 

Budapest, 2017. június 29.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke,
országgyűlési képviselője

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
http://alapjovedelmet.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!