Megosztás
2015.3.3. |

Tisztelt Elnök Úr!

 

Ön a közelmúltban nyilvánvalóvá tette, hogy a környezetvédelmet a kormányzati struktúrából száműző, Orbán-kormány kártételeit ellensúlyozandó, a magyar állam környezeti lelkiismeretként kíván föllépni. Most itt az alkalom, hogy megmutassa: nem üres PR-fogásról, hanem valódi elkötelezettségről van szó.

 

A kormánytöbbség ma egy olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely súlyosan korlátozza a közérdekű adatok nyilvánosságát és a környezeti információk hozzáférhetőségét a paksi beruházás ügyében. Ezt Önnek, mint a demokratikus államműködés őrének, alkotmányos megfontolásból is vissza kell utasítania, ugyanakkor az Aarhusi Egyezményt súlyosan sértő, jogtipró lépés környezetvédelmi szempontból sem lehet elfogadható az Ön számára.

 

Ezért kérjük és felszólítjuk Önt, hogy éljen elnöki jogkörével: a törvényt ne írja alá, hanem az alaptörvénnyel való összhang vizsgálata céljából küldje meg az Alkotmánybíróságnak. Ez a lépés egyszerre szolgálná a magyar adófizetők és a jövő generációk érdekét és tükrözné az Ön valódi értékrendjét és méltó módon, egyértelműen demonstrálhatná a környezet iránt érzett felelősségét.

 

 

Budapest, 2015. március 3.

 

Tisztelettel:

 

Szabó Tímea országgyűlési képviselő,

a Párbeszéd Magyarországért társelnöke