Megosztás
2013.4.30.

– A Párbeszéd Magyarországért (PM) bizottsági egyetértéshez kötné a titkosszolgálatok vezetőjének kinevezését és minden esetben bírói felügyelet alá helyezné a titkos adatgyűjtést – többek között ez áll a szervezet hét politikusa által a nemzetbiztonsági törvényhez kedden benyújtott módosító javaslatban.

Az elmúlt hetek botrányai, például a Portik-Laborc találkozók jegyzőkönyvének napvilágra kerülése is megmutatták: a jelenlegi szabályozás nem képes biztosítani, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok valójában a nemzet biztonságának ügyében lépjenek fel és hogy azokat ne politikai haszonszerzésre használják – mondta Jávor Benedek.

   

A PM társelnöke közölte: a módosító javaslat alapján a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatóját a jövőben csak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságnak egyetértésével lehetne kinevezni. A független képviselő szerint ez biztosíthatná, hogy a poszton szakmailag megfelelő és politikailag elfogulatlan ember legyen.   

Emellett azt is javasolják, hogy a jövőben a tényfeltáró vizsgálatokat már a nemzetbiztonsági bizottság egyharmadának kezdeményezésére is kötelező legyen elindítani.

A bizottságnak bármikor joga lenne meghallgatni a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, illetve a titkosszolgálatok főigazgatóját – folytatta tovább javaslataik ismertetését.   

Az indítvány utolsó eleme szerint a Fővárosi Törvényszék elnöke által kijelölt bíró felügyelete alá kell helyezni a titkos információgyűjtéseket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal az előző héten oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.   

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága kedden döntött arról, hogy a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

 

2013. április 30., kedd (MTI)