Megosztás
2017.1.17. |

Lesújtó véleménnyel vannak az orbáni iskolarendszerről a magyarok. Egy kormányzati megrendelésre készült, de eddig titkolt felmérés szerint a lakosság többsége a Tanítanék mozgalom és a tavaly több sztrájkot is szervező pedagógus szakszervezetek véleményével ért egyet: a megkérdezettek 54%-a adott a KLIK-nek 1-est vagy 2-est. A Párbeszéd a tiltakozókkal tart.

A Magyar Nemzetben kiszivárgott kutatás adatai szerint a megkérdezettek kétharmada nem ért egyet az iskolák államosításával, az emberek több mint fele szerint a jelenlegi rendszer túlterheli a tanárokat, s 91 százalék azt mondja: gyakorlatiasabbnak kellene lennie a közoktatásnak, magolás helyett a diákok képességeit, készségeit kellene inkább fejleszteni. Ez egybecseng a közelmúltban napvilágot látott PISA-vizsgálati eredményekkel.

A Párbeszéd továbbra is kiáll a továbbtanulás jogáért: aki szeretne, szerezhessen teljes értékű érettségit, és tanulhasson tovább. Esélyt kell adni a diplomával nem rendelkező szülők gyerekeinek is, ezért követeljük a tankötelezettség visszaemelését 18 évre és az egyetemi tandíj eltörlését. A tudástársadalom pártján állunk: az iskola bérrabszolgák helyett boldog, jól fizetett, kreatív munkát végző fiatalokat képezzen! Az ország a tiltakozó mozgalmat támogatja. A Párbeszéd is csatlakozik a Tanítanék, a pedagógusok, szülők, nagyszülők, diákok tüntetéséhez a Civilek Napján, február 1-én.

Budapest, 2017. január 17. 
Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd oktatási szakpolitikusa

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!