Megosztás
2014.11.25. |

A megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok és megtakarításaik drámája az utolsó felvonáshoz érkezett. A Fidesz – miután letudta a három választást – lehajol az "apróért" is, és a teljes 3.000 milliárd forintból megmaradt 200 milliárdra is rá akarja tenni a kezét. Ehhez végtelenül cinikus érvelést használ: „a rendszer hibáinak kiküszöbölése és a megmaradt hatvanegyezer tag jövőbeni nyugdíjellátásának érdekében” dönti be a megmaradt pénztárakat. 

A helyzet az, hogy ezeket a „hibákat” éppen a kormány idézte elő: ellehetetlenítette a pénztárak működését a befizetések, majd a megtakarítások lenyúlásával, a szabályozók átalakításával. A magánnyugdíj-pénztári megtakarítások bekebelezése során a Fidesz a politikai arzenál leggátlástalanabb eszközeit alkalmazta: volt itt útszéli zsarolás, átverés, hivatali szívatás, hitegetés, bizonytalanságban tartás – minden, amiről úgy gondolták, segít elorozni 3 millió ember magánvagyonát. Amit aztán arra használtak, hogy a kontár gazdaságpolitikájuk okozta lyukakat betömködjék…

Emlékezetes, amikor azzal riogattak, hogy aki pénztártag marad, az nem válik jogosulttá állami nyugdíjra. Miután lezárult az átlépési hullám, a maradóknak mégis biztosították az állami nyugdíjjogosultságot. 
De Orbán Viktor és tettestársai akkor is becsapták az átlépőket, amikor írásba adták, hogy lesznek egyéni számlák 2011. december 31.-ig – azóta is hiába várjuk. Erre pár napja hívtam fel a figyelmet, amikor az egyik Orbán meghazudtolta a másikat. (https://www.facebook.com/TordaiBencePM/photos/a.10151988617993156.1073741828.278992483155/10152912640988156/?type=1)

Legyen elég ebből, és ne hagyjuk, hogy az utolsó lépést is akadálytalanul megtegyék!

Cselekedjünk, ki-ki a maga lehetőségei szerint: menjünk el minél többen tiltakozni a civilek szervezte tüntetésre (https://www.facebook.com/events/1570722989829820/), az ellenzéki pártok pedig kínáljanak alternatív megoldást!

A PM a maga részéről törvénymódosítást nyújt be ennek az áldatlan állapotnak a feloldására. Javaslatunk szerint a tagok átléphetnek egy másik nyugdíjpillérbe, az önkéntes nyugdíjpénztárakba, és átvihetik oda a megtakarításaikat. Ezzel kapnak egy lehetőséget a nyugdíjas évekre való felkészülés folytatására, és így az agonizáló magánnyugdíj-pénztárak sorsa is megnyugtatóan lezárható. 

A módosítás benyújtásával megadjuk az esélyt a Fidesznek, hogy a tiltakozások hatására visszavonulót fújhasson, ahogy a netadó ügyében is tette.

 

Tordai Bence a PM gazdaságpolitikusa.