Megosztás
2015.7.8. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) üdvözli, hogy a kormánypártok kivételesen meghallgatták a józan ész hangját, és elfogadták a PM-társelnök Szabó Tímea által elsőként benyújtott módosító indítványt, amelynek értelmében a jövőben sem lenne fizetős a házi segítségnyújtás intézménye. A kormányzati javaslat alapján a jövőben minimum 285 forintos óradíjat kellett volna fizetniük a szolgáltatást igénybe vevőknek. 

 

A PM szerint alapvető fontosságú, hogy érdemi szakmai viták előzzék meg az egyes szociális szolgáltatások átalakítását. Természetesen lehet vitatkozni a házi segítségnyújtással kapcsolatos problémákról, de az elfogadhatatlan, hogy egyeztetések nélkül kötelezően fizetőssé tegyenek egy eddig ingyenes ellátást. 

 

Januárban az Orbán-kormány már duplájára emelte a rászorultsági küszöböt, amivel rengeteg idős, rászoruló embert zárt el a házi segítségnyújtás igénybevételétől. Most az ingyenes ellátásra jogosultak körét akarta szűkíteni a Fidesz, de a felháborodás nyomán végül a PM módosító javaslatának megfelelően törölték a díjemelést a törvényből. 

 

A PM szerint be kell fejezni a szegények megalázását, és a szolgáltatások szűkítése helyett azok bővítésére, illetve minőségi fejlesztésére lenne szükség. A szociális feladatokra a jelenleginél több forrást kell fordítani, hogy csökkenthessük a szegénységet és az egyre nagyobb egyenlőtlenségeket.

 

Budapest, 2015. július 8.

 

 

PM Sajtó