Megosztás
2014.5.13.

A mai napon a Budai Központi Kerületi Bíróság ítéletében kimondta: nem sértették meg a gyülekezési jogot, és más jogsértést sem követtek el az Együtt-PM Szövetség aktivistái azzal, hogy „elfoglalták” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterét, és ott Paks2 ellen demonstráltak.

Az Együtt-PM Szövetség aktivistái január 31-én „elfoglalták” a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium portáját, ezzel tiltakozva a paksi bővítés ellen. Az akció során a rendőrök tíz aktivistát előállítottak, rabszállítóval vittek a fogdába. A vád ellenük jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség elkövetése volt, ami miatt fejenként 70-90 ezres bírságot kaptak. Az aktivisták a gyorsított eljárásban ellenük hozott határozatot megtámadták, a bíróság pedig a mai napon csökkentette a bírságokat.
A bíróság kimondta, hogy aktivistáink nem sértették meg a gyülekezési jogot, és más jogsértést sem követtek el azzal, hogy a minisztériumban demonstráltak, a rendőrségnek nem volt alapja arra, hogy feloszlassa a rendezvényt. Azonban, mivel a rendőri intézkedés sem volt egyértelműen jogszerűtlen, aktivistáinknak nem volt joga passzív ellenállást tanúsítani az ellen, így csökkentett bírságot kaptak.

Budapest, 2014. május 13.
Együtt-PM Sajtó