Megosztás
2015.1.20. |

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli, hogy az ENSZ első számú klímapolitikusa – Pásztor János személyében – egy magyar szakember lesz februártól, ugyanakkor sajnálja, hogy a kormány háza táján nincs igény a klímaváltozással kapcsolatos szakértelemre. Bízunk benne, hogy az egyelőre saját klímapolitika nélkül sodródó Orbán-kabinet meghallgatja majd a magyar ENSZ-főtitkárhelyettes véleményét.

 

Hamarosan újra lesz felkészült magyar környezetvédelmi szakember felelős pozícióban: Pásztor János, a WWF természetvédelmi igazgatója február elsejétől az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyetteseként tevékenykedik. Az örömbe azonban üröm is vegyül: Pásztor egy olyan országot (is) képvisel majd a világszervezetben, amelynek kormányában senki nem felel a környezet- és a klímavédelemért, és ahol a bolygó jövőjéért viselt felelősség nem része a kormányzati filozófiának.

Az Orbán-kabinet bűnlajstroma ezen a téren tetemes, és szinte naponta bővül:

 

1. 2010-ben megszüntették a környezetvédelmi tárca önállóságát, a jelenlegi kormányban pedig egy helyettes államtitkárhoz tartozik a környezet- és természetvédelem, több más (agrár) témával együtt. A klímaügyek négy különböző kormánytag portfóliójában is felbukkannak, egyértelmű felelőse viszont nincs a területnek.

 

2. Az Orbán-kormány az előző ciklusban felszámolta a jövő nemzedékek képviseletéért felelős önálló zöldombudsman pozícióját, annak ellenére, hogy még az alkotmányozást megelőző ún. nemzeti konzultáció során is a megkérdezettek több mint 80 százaléka az ombudsman önállóságára szavazott.

 

3. 2010 óta nem adtak ki új szélerőmű-építési engedélyt, az országban utoljára 2011-ben fejeztek be új szélerőművet.

 

4. A napenergia hasznosításában európai sereghajtók vagyunk, mindössze 15-20 ezer háztartásban termelnek áramot a Nap segítségével, miközben a semmivel sem napfényesebb Ausztriában ugyanez a szám eléri a 600 ezret.

 

5. A kormány egy friss törvénymódosítással megadóztatta a napelemeket, a szélerőmű-alkatrészeket és a hőszivattyúkat, egységes büntetőadóval sújtva az összes klímabarát energiatermelési lehetőséget.

 

A Párbeszéd Magyarországért gratulál Pásztor Jánosnak, akinek a kinevezése jó fényt vet hazánkra egy olyan területen, ahol eddig kevés okunk volt a büszkeségre. A lépés visszaigazolja: idehaza nem a szakértelem, hanem a politikai akarat hiányzik ahhoz, hogy a klímavédelemben a progresszív, a jövőről felelősen gondolkodó országok közé léphessünk. A magyar ENSZ-főtitkárhelyettesnek eredményes munkát kívánunk, a kormányt pedig kérjük, minél gyakrabban vegye igénybe azt a tudást, amelyre immár a legtekintélyesebb világszervezet is igényt tart, és amelyből idehaza a kormányzati műhelyekben nyilvánvalóan hiány mutatkozik.

 

Budapest, 2015. január 20.

 

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,

szakpolitikus