Megosztás
2015.11.12. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a szakképzési törvény módosítását kezdeményezi, hogy a nemzetgazdasági tárcához került vegyes profilú iskolákban a jövőben is folyhasson gimnáziumi képzés.

 

    Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a nemzetgazdasági tárca nagyon rossz gazdája ezeknek a középiskoláknak. Egyezően a kormányzati szándékkal, hogy visszafejlesztik az érettségit adó középiskolai oktatást, megkezdték leépíteni a gimnáziumi tagozatokat. Ez szavai szerint drámai fejlemény, hiszen ezek az osztályok mobilitási csatornaként működtek elsősorban a vidéki intézményekbe járó gyermekek számára, akiknek szülei nem szereztek diplomát, vagy érettségit.
    Az Orbán-kormány jól ismert filozófiája jegyében bérrabszolgákat és közmunkásokat képez egyre nagyobb arányban a közoktatás, holott tudástársadalmat kellene építeni - mutatott rá, hozzátéve: a kormány hatalmi céljai mellett a nagyvállalkozói lobbit szolgálja ez az intézkedéssorozat. Minél több szakiskolás van, annál több diákot tudnak ingyen dolgoztatni gyakornokként.
    Jelezte: kezdeményezik a szakképzési törvény módosítását, hogy a nemzetgazdasági tárcához került vegyes profilú iskolákban a jövőben is folyhasson gimnáziumi képzés. Emellett az az álláspontjuk, hogy az Emminek vissza kellene vennie  az összes gimnáziumi képzést, és ne leépítsék, hanem bővítsék azokat. Az érintett településeken a gimnáziumi képzés megmaradása érdekében kampányba is kezdenek - jelezte.



MTI 2015. november 12., csütörtök 13:32