Megosztás
2016.6.11. |

 A Párbeszéd Magyarországért (PM) tiltakozik az ellen, hogy értelmetlen és megalomán beruházások miatt kipusztítják a budapesti zöldterületeket és a fákat - erről Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa beszélt telefonon az MTI-nek szombaton.

 

 

    A PM-es politikus a párt városligetben rendezett sajtótájékoztatója kapcsán elmondta: a kormánynak és a főpolgármesternek inkább az átfogó zöldterületi stratégián kellene gondolkoznia. 

    Mint mondta, a Liget Budapest projektben az új múzeumok felépítése miatt több száz fa kivágását tervezik annak ellenére, hogy a sokan szakmai érvekkel alátámasztva állították, múzeumokat másol is fel lehetne építeni. Az Orczy-kerti építkezés miatti fakivágást nemrégiben a PM aktivistáinak kellett megakadályozni, mivel az ígéret ellenére sem tárgyaltak róla - tette hozzá.

    A szakpolitikus kiemelte, hogy a legnagyobb mértékű fakivágás a Római-partot fenyegeti, ahol a szerinte máshol biztonságosabban felépíthető mobilgát miatt több kilométer hosszan tarolnának le ezer fát.
    A fáknak nagyon fontos a feladatuk a budapesti levegőminőség megóvásában, a por és szennyeződések kiszűrését, oxigén termelését máshogy nem lehet megoldani - vélekedett.

    Szabó Rebeka elmondta, Magyarországon évente mintegy 13 ezer ember hal meg közvetlenül a por-szmog-levegőszennyezettséghez köthető betegségekben és 100 ezres nagyságrendben vannak olyanok, akik felső légúti, szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Nagyon komoly nemzetgazdasági következménye is van ezeknek a betegségeknek, mivel megterhelik az egészségügyi kasszát és az így kieső munkanapok is negatívan hatnak a gazdaságra - hangsúlyozta a szakpolitikus.

 

Budapest, 2016. június 11., szombat (MTI)

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!