Megosztás
2013.5.3.

A Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselője, Somfai Ágnes blogja.

 

Most, hogy naponta eljut hozzám különböző csatornákon Orbán, Tarlós és a média közös buszozása, inkább leírom, hogy miért kínos így buszozgatni. Kínos, mert Tarlós tavaly októberben nem szavazta meg, hogy legyenek ilyen buszok, és kínos, mert pont Orbán miatt nem szavazta meg. Azt persze nem vitatom, hogy jó, ha néha vezető politikusok nemcsak beszélnek a fővárosi közösségi közlekedésről, hanem használják is …

Szóval. Van ez a fővárosi buszkiszervezés, aminek keretében a főváros buszkilométer-szolgáltatást vásárolt. Mindez 150 darab vadiúj Mercedes Citaro bérelt busz képében manifesztálódik a fővárosi utakon. Ezt ünnepli most a főpolgármester és a miniszterelnök.  Tarlós úgy ment el buszozni, hogy az erről szóló előterjesztést meg sem szavazta a közgyűlésben! A busztenderről 2012. október 15-én döntött a fővárosi közgyűlés. Ebbe az ügybe Tarlós akkor nagyon beleállt, a közgyűlés másfél órás késéssel kezdődött, mert a Fidesz ennyit késett, hiszen még aznap reggel is azon gondolkodtak, hogyan adják elő a frakció és a főpolgármester közötti konfliktust minél elegánsabban. Hogy ne látszódjon, hogy ebben az ügyben a Fidesz frakció vitte át az akaratát. Tarlós nem szavazott a napirendnél, a Fidesz szavazataival ment át a busztender 18:13 arányban. Ezek után pedig ott büszkélkedik a szép új buszokon! Megáll az ész!

A buszkiszervezésről szóló közbeszerzés lezárásáról szóló döntést egyébként a BKK igazgatósága már maga meghozhatta volna, de a BKV aggodalmaskodása miatt Tarlós „kötelességének érezte” behozni a közgyűlés elé az ügyet. És hogy miért nem szavazta meg akkor Tarlós a Fidesz által módosított előterjesztést? Szavai szerint azért, mert abban a pillanatban a BKV, a BKK és a város 2013-as finanszírozását nem látta még biztosítottnak. És miért nem volt biztosított a közösségi közlekedés finanszírozása? Azért, mert a miniszterelnök és a kormány kénye kedve szerint, zsarolva játszik a fővárosi közösségi közlekedéssel már két éve! A BKK/BKV finanszírozása akkor sem, de ma sem biztosított! Jelenleg 16 milliárd hiányzik a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásából, a BKK már meg is kongatta a vészharangot és felhívta a tulajdonos főváros figyelmét, hogy amennyiben a hiányzó összeget nem biztosítják, járatritkításra (szaknyelven volumencsökkentésre) és egyéb költségcsökkentő válságintézkedésekre lesz haladéktalanul szükség. És ezek után Orbán Viktor eljön buszozgatni Budapestre! A haknin pedig szóba sem kerül a buszok finanszírozása. Tényleg megáll az ész!

Folytatás Somfai Ágnes blogján.