Megosztás
2014.5.29. |

A Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását kezdeményezi az Együtt-PM, hogy a köztestület működésében kiküszöbölje az Alkotmánybíróság (Ab) által kifogásoltakat. Erről Szabó Szabolcs országgyűlési képviselő és Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa beszélt csütörtökön sajtótájékoztatón.

  

Szerdán az Ab határozatban mondta ki, hogy az MMA szervezetének, összetételének meg kell felelnie a művészeti szabadság alkotmányos értékének. Emellett megállapította, hogy az akadémiát köztestületté nyilvánító törvény nem áll teljesen összhangban a művészeti alkotás szabadságát biztosító semlegesség és pluralizmus követelményével.


Szabó Szabolcs elmondta: kezdeményezi, hogy automatikusan taggá váljanak az MMA-ban a Kossuth-díjas művészek, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagjai is. Közölte: ezzel szerinte kezelhető lenne az Ab által feltárt egyik probléma, miszerint az alkotás szabadságához nem biztosítható a semlegesség és a sokszínűség. 


Törvénybe iktatnák azt is, hogy a kibővült köztestület azonnal, teljes körű tisztújítást hajtson végre. Az Együtt-PM-es független képviselő azt mondta: ezáltal is megszűnne az az állapot, amelyben egy meghatározható ideológiájú csoport köré szerveződő egykori civil szervezet tagjai váltak a köztestület részévé és vezetőivé. 

 

Karácsony Gergely kijelentette: a már létrehozása óta botrányokat kavart MMA ahelyett, hogy egységesítette volna a sokszínű magyar kultúrát, olyan intézménnyé vált, amely "elfideszesíteni" kívánta azt, és megpróbálta a más elképzelésekkel rendelkező művészeket kirekeszteni a kulturális életből.

 

Forrás:MTI

Fotó forrása: nepszava.com