Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt
Megosztás
2018.2.27. |

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!


Április 8-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Meggyőződésem, hogy e választásokat megelőzően Önnek, mint a Fidesz vezetőjének és Magyarország miniszterelnökének kötelessége kiállni és vitában védeni meg az elmúlt nyolc év kormányzását. Pontosan úgy, ahogyan Ön ezt 1998-ban Horn Gyulától, 2006-ban Gyurcsány Ferenctől elvárta. Pontosan úgy, ahogyan első kormányzása után, 2002-ben megtette.

Ehhez képest úgy látom, Ön és párttársai az utóbbi időben csak menekülnek a viták elől. Amikor a parlament rendkívüli ülésen tárgyalta meg a kormányzat által befogadott menekültek ügyét, Ön Bécsbe menekült. Tárgysorozatba sem vették azt a javaslatunkat, amely Önt vitára kötelezte volna. A Fidesz jelöltjei egyetlen alkalommal sem jelentek meg a Közös Ország Mozgalom által szervezett vitákon. 

Nem vagyok naiv: pontosan tudom, hogy Ön miért nem vesz részt olyan vitában, ahol valódi kérdéseket kapna valódi ellenfelektől. Úgy véli, politikai érdekei nem ezt diktálják; úgy véli, egy vita nekem, kihívójának segítene.

Csakhogy egy demokráciában ez nem lehet érv semmilyen vitával szemben. Egy demokráciában senki nem áll a nép felett; senki nem tarthat jogot arra, hogy kivonja magát a politikai vitákból. Senkinek nem adatik meg, hogy csak saját, biztonságos közönsége, propagandasajtója, hívei előtt beszéljen. Aki a vitát nem vállalja, nem egyszerűen gyáva, de nem tiszteli sem ellenfeleit, sem a magyar embereket, sem a magyar demokráciát.

Miniszterelnök Úr!

Ön 1998-ban, a miniszterelnök-jelölti vitán azt mondta: „A demokráciának az a lényege, hogy mindig legyen alternatíva, amelyek között választhatunk; legyenek programok, amik között, és legyenek személyek, akik között választhatunk”. Mélységesen egyetértek ezzel az állítással. 

Ma az MSZP-Párbeszéd Szövetség jelenti ezt az alternatívát Önökkel szemben. Én pedig kész vagyok bárhol, bármikor vitázni Önnel Magyarország jövőjéről. Hogy ketten legyünk vagy többen – ezt Önre bízom. Azt azonban kérem, hogy jelölje meg, ki tárgyal az Ön nevében a vita menetéről. Hogy plasztikusabban fogalmazzak: nevezze meg segédjét! 

Miniszterelnök Úr, Ön nem bújhat el a vita elől!

Különben egy ország fogja tudni: a nagy szavak és még nagyobb plakátok csak gyávaságát, mondandójának ürességét leplezik. 

Üdvözlettel:
Karácsony Gergely
miniszterelnök-jelölt, MSZP-Párbeszéd, a Változás Szövetsége

 

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!