Megosztás
2018.3.25. |

Vállalom, hogy 50%-os béremelést adunk az egészségügyi dolgozóknak, hogy felszámolhassuk a betegek életét veszélyeztető szakemberhiányt és megszüntethessük a hálapénzt. Az egészségügyi kiadásokat az európai átlagra emeljük. Megerősítjük a háziorvosi ellátást, visszaszorítjuk a kórházi fertőzéseket, javítjuk a kórházak eszközellátottságát, korlátozzuk a várólisták hosszát. 

 

4.1. Radikálisan emeljük az egészségügyi béreket

 

Vállalom, hogy radikális, legalább 50%-os béremelést hajtunk végre az egészségügyben dolgozóknál annak érdekében, hogy a versenyképes bérekkel és tisztességes munkakörülményekkel megállítsuk a kivándorlást, az ebből fakadó és a betegek életét veszélyeztető szakemberhiányt, valamint felszámolhassuk a hálapénz rendszerét.

 

4.2. Biztosítjuk az elérhető, működő egészségügyi ellátást, európai szintre emeljük a közegészségügy finanszírozását

 

Megőrizzük és javítjuk az állami egészségügyi rendszer működőképességét, javítjuk a hozzáférés lehetőségét az ország egész területén. Visszaállítjuk a Társadalombiztosítás alkotmányos alapjait.

 

A GDP-arányos egészségügyi költést európai szintre emeljük, és nem engedjük a magánkiadások további növekedését.

 

4.3. Megerősítjük a háziorvosi ellátást

 

Megerősítjük az alapellátást a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazodó ellátási formákon, az alapellátásban dolgozó szakdolgozók számának növelésén, és a csoportpraxisok terjesztésén keresztül. A megerősített alapellátással levesszük a felesleges terhet a szakellátásról és a sürgősségi osztályokról, amelyek így a valódi feladatukra tudnak koncentrálni.

 

Bővítjük az ingyenes fogorvosi ellátások körét.

 

4.4. Garantáljuk a szakszerű mentést és sürgősségi betegellátást

 

Vállalom, hogy a megerősített sürgősségi rendszerben nem fordulhat elő, hogy valaki órákat vár valóban sürgős esetben anélkül, hogy az ellátása megkezdődött volna. Vállalom, hogy visszaállítjuk az Országos Mentőszolgálat szakmai súlyát és a kivonuló mentődolgozók presztízsét.

 

4.5. Felvesszük a harcot a rákos megbetegedések ellen

 

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedések okozta halálesetek száma. Ezért a szakmai és betegszervezetekkel együtt felgyorsítjuk a Nemzeti Rákellenes Program megvalósítását, az egészségügy valamennyi szakterületén elősegítjük a daganatos betegségek megelőzését, korai diagnózisát és korszerű terápiáját.

 

4.6. Visszaszorítjuk a kórházi fertőzések számát

 

Ma többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben. Vállalom, hogy nyilvánosságra hozzuk és jelentősen visszaszorítjuk az ilyen esetek számát azzal, hogy javítjuk a kórházak higiéniai körülményeit és eszközellátottságát. Felújítjuk a budapesti kórházakat is. Megerősítjük és újból önálló szervezetté tesszük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot.

 

4.7. Betegközpontú kórházakat hozunk létre

 

A kórház a betegekért van! Központilag meghatározzuk a várólisták maximális hosszát, és célzott intézkedésekkel garantáljuk, hogy minden kórház tartsa magát ehhez. Nyilvánossá tesszük az egyes intézmények minőség- és teljesítményértékelését.

 

4.8. Két hétre csökkentjük a várakozást a szakrendeléseken

 

Vállalom, hogy megnöveljük a járóbeteg szakellátás súlyát és szerepét a gyógyításban, informatikai és szervezési eszközökkel két éven belül két hét alá csökkentjük a betegfogadási listákat.

 

4.9. Fejlesztjük az idősek egészségügyi ellátását

 

Vállalom, hogy különös figyelmet fordítunk az időskorú lakosság ellátásának speciális formáira (otthoni ápolás, idősotthonok stb.), hogy minél jobb egészségi állapotban és minél nagyobb biztonságban tölthessék nyugdíjas éveiket idős honfitársaink.

 

4.10. Csökkentjük az egészségre káros környezeti hatásokat, növeljük az egészségtudatosságot

 

Az emberi egészséget szem előtt tartva csökkentjük a káros vegyszerek használatát a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban; átfogó programokkal fellépünk a légszennyezés, elsősorban a szállópor-koncentráció csökkentéséért, valamint a zajszennyezés ellen.

 

Egészséges életre nevelő programokat indítunk óvodás kortól, szabályozással és társadalmi célú kampányokkal küzdünk a munkahelyi stressz, a kóros elhízás, a dohányzás és az alkoholizmus visszaszorításáért.

 

Ezen felül megvalósítjuk az Egészségügyi minimum itt nem szereplő intézkedéseit.