Megosztás
2015.2.9. |

A PM szerint mélységesen aggasztó, hogy egy olyan jobbikos jelölt nyert a mezőtúri időközi önkormányzati választáson, aki szerint meg kellene ölni a cigányokat. Ez az eset is egyértelműen bizonyítja, hogy roma integráció terén is katasztrófába vezeti az országot a Fidesz-KDNP. A PM írásbeli kérdéssel fordul Balog Zoltán miniszterhez, hogy megtudjuk:a kormány vajon addig szeretne-e várni egy valós integrációs program bevezetésével, amíg mindenhol embereket ölni akaró jelöltek nyerik a választásokat. 

 

Az elmúlt években Magyarországon horrorisztikus mértéket öltött a szegénység, a kirekesztés és ezzel együtt az életveszélyes gyűlölködés, amelynek egyik legnagyobb elszenvedői a roma kisebbség tagjai. A kormány valós eredményekre vezető program hiányában a szélsőjobb és a bűnbakpolitika felé tereli az embereket, aminek eredménye az is, hogy tegnap az a jobbikos Kötél János nyerte az időközi választást, aki rendszeresen posztol az interneten a romák meggyilkolásáról. Nemrégiben az egyik cikket az “Öljük már meg őket a rohadt k**va CIGÁNY anyjukat!!” kommentárral tette ki a közösségi oldalára.

 

Eközben a kormány és Balog évek óta semmit sem tesznek a probléma megoldása érdekében. Van helyette államilag támogatott “szeretetteljes” szegregáció és egyházi cigánypasztoráció. Sajtóhírek szerint a fideszes Farkas Flórián által vezetett Országos Roma Önkormányzat ráadásul 600 millió forintot tapsolt el romák munkapiaci integrációját segítő program keretében tanulmányokra és autókra, miközben ebből szinte semmi sem jutott a rászorulóknak.

 

A mezőtúri választási eredmény ismét példa arra, hogy a Fidesz-KDNP kormány megbukott romaintegráció terén is. Balog Zoltán jobban tenné, ha a mellébeszélés helyett végre megmondaná, miképpen akarja a kormány megfordítani ezeket, a mindannyiunkat fenyegető katasztrofális társadalmi folyamatokat. A PM tavaly elkészítette a romaintegrációs programját, ami megoldást jelent az ország számára, és amit felajánl a kormánynak szíves felhasználásra. 

 

Budapest, 2015.01.09.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke