Megosztás
2014.3.10. |

Mészáros Lőrinc szerint megsértettem a „jó hírnevét azzal”, hogy a hvg.hu oknyomozó írására hivatkozva a sokmilliós sertéstámogatás alanyainak, azaz a sertéseknek a létezésére rákérdeztem, és az ügy kivizsgálása céljából ismeretlen tettes ellen feljelentést tettem. Mészáros úr most helyreigazító közleményt vár tőlem, és perrel fenyeget. Ehelyett meghívhatna a közpénzeket számolatlanul elnyelő, kacsalábon forgó gazdaságába, és azt mondhatná: „itt vannak a malacok”.



Ilyen meghívás nem érkezett. Mészáros Lőrinc csak azzal érvel, hogy a tulajdonában lévő Búzakalász 66 Kft. eleget tett az állatok jelöléséről és nyilvántartásáról szóló rendelet előírásainak. A történet azonban arról szól, hogy Mészáros, illetve cége rendelkezik-e azzal az állatállománnyal, amely után a támogatást felvette.

A hvg.hu írásában szereplő, és a feljelentés alapját adó esetnek – a támogatás célba ért, a sertéseket viszont senki sem látta – két magyarázata lehet: az állatok nem léteznek, vagy a magyar állat-nyilvántartási rendszer nem alkalmas egy mintegy négyezres sertésállomány hollétének megállapítására.

Bármi is az igazság, nem nekem kell magyarázkodni. Egy olyan „gazdával” szemben pedig, aki a közjavak egyik legnagyobb kedvezményezettje Magyarországon, ráadásul a magyar kormányfő bizalmasa, szomszédja és üzlettársa, talán nem indokolatlan elvárás, hogy az állammal kötött támogatási szerződései átláthatóak, jogszerűek és támadhatatlanok legyenek.

 

Budapest, 2014. március 5.

 

Szabó Rebeka országgyűlési képviselő,

a kormányváltó szövetség Pest 7-es választókörzetének képviselőjelöltje