Megosztás
2015.3.5. |
A PM elfogadhatatlannak tartja a gimnáziumok leépítését és a hetedikesek előszűrését! Felszólítjuk a kormányt, hogy beszéljen világosan az oktatás átalakításáról, hozzák nyilvánosságra a kormányzati koncepciót, és ne akadályozzák a gyerekeket a továbbtanulásban, ne tereljék őket vakvágányra!
 
Ismét kiszivárgott a kormány középfokú képzés átalakításával kapcsolatos egyik javaslata. A koncepció szerint „túl sokan járnak gimnáziumokba”, így a bejutási feltételek szigorításával érnék el, hogy a diákok nagyobb arányban kerüljenek a szakképzésbe. Ráadásul úgy, hogy már a 7. osztály végén egy tudásfelmérés döntené el, hogy ki hová felvételizhet. Ezzel megszűnne a szabad középiskola-választás joga.
A PM már többször jelezte, hogy a gimnáziumi férőhelyek csökkentését semmi sem indokolja. A szakközépiskola és a gimnázium nagyobb mértékben fejleszti a munkában is nélkülözhetetlen alapkészségeket, mint a szakiskola. A munkaerőpiacon az érettségivel rendelkezők sikeresebbek, foglalkoztatásuk magasabb, többet keresnek. A társadalmi mobilitás csatornáit elzárni: bűn.
Elfogadhatatlan, hogy – nyilvános kormányzati stratégia híján – a közvéleményt kiszivárogtatásokkal zavarják össze. A PM ezért írásbeli kérdéssel fordul Balog Zoltán miniszterhez, hogy kiderüljön, mikor bocsátják társadalmi vitára az oktatási rendszer átalakításáról szóló koncepciót.
 
Budapest, 2015. március 5.
 
Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja