Szabó Tímea
Megosztás
2018.1.4. |
A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be, hogy a kormány emelje duplájára a tűzifa-támogatást a jelenlegi 4 milliárd forintról 8 milliárdra. Az elmúlt nyolc évben az Orbán-kormány magára hagyott egymillió embert, akik fával vagy brikettel fűtenek, de növekvő árak, az elégtelen támogatás és a tűzifahiány miatt több százezer háztartás idén sem tudja melegen tartani otthonát. A Párbeszéd több, mint 100 köbméter brikettet osztott már ki rászoruló családoknak.
 
A kormány évek óta évi 3-4 milliárd forintot szán a tűzifa programra. Miközben a gáz ára csökkent, egy köbméter tűzifa ára 20 százalékkal nőtt az elmúlt években. A Párbeszéd évek óta jelzi a problémát, ám a Fidesz minden alkalommal lesöpri a javaslatainkat. Emiatt kisgyerekes családok és idős emberek kénytelenek hideg lakásban telelni, vagy olyan mérgező háztartási hulladékkal fűteni, amely nem csak őket, de a környező településeken élőket is veszélyeztetik.
 
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint hazánkban évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezés következtében. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet kimutatta, hogy a rossz minőségű tüzelőanyag miatt az iskolások 30 százaléka szenvedett légúti megbetegedésben.
 
A Párbeszéd reméli, hogy a kormány segít végre a rászorulókon, és nem veszélyezteti tovább a lakosság egészségét. A párt folytatja tűzifa programját, melynek keretében az elmúlt hónapokban Szabolcstól Somogyig több, mint 70 családnak nyújtott segítséget. 

Budapest, 2018. január 4.

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő
 
 
 
Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!