Megosztás
2014.8.25. |

Az Együtt-PM szövetség követeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a külügyminisztérium "egyértelműen álljon ki Ukrajna szuverenitása mellett", és Magyarország tegyen lépéseket, hogy a szomszédos államban helyreálljon a rend - közölte a pártszövetség színeiben politizáló független országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten.

    Szelényi Zsuzsanna az Erzsébet téren tartott sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy Magyarország nem szólalt meg a hétvégén történt incidens ügyében, amikor az ukránok engedélye nélkül lépett be az országba több mint kétszáz segélyszállító teherautó Oroszországból. Ezzel szemben Orbán Viktor egy héttel ezelőtt egy rádióinterjúban azt vetette fel, hogy az EU-nak meg kellene fontolnia, hogy felfüggeszti az Oroszországgal szembeni szankciókat - tette hozzá. 
    Hangsúlyozta, a szankciók rendkívül fontos eszközt jelentenek a nemzetközi közösség kezében, hogy Oroszország partner legyen Ukrajna szuverenitásának helyreállítására. Elmondta, Magyarország az EU és a NATO tagjaként a legtöbbet akkor tehet a válság rendezéséért, ha partner a szankciók végrehajtásában.
    Szelényi Zsuzsanna véleménye szerint a magyar kormányfő Oroszország-politikája "teljes mértékben csődöt mondott" az elmúlt időszakban. Ennek jeleként említette, hogy a paksi szerződés részleteit "a Roszatom honlapjáról ismerhették meg a magyarok", illetve az oroszok embergót jelentettek be a magyar mezőgazdasági termékekre.    Az Együtt elnökségi tagja szerint Orbán Viktor köpönyegforgató, aki folyamatosan veszti el európai partnerei bizalmát, miközben láthatóan az orosz elnök bizalmát sem sikerült megnyernie.


MTI 2014. augusztus 25., hétfő 13:23