Megosztás
2016.5.10. |

A Városliget, a Római-part és az Orczy-kert után a Népligetnek is nekiment a kormány: újabb fakivágásokat, a zöldterületek beépítését tervezik. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a Madarak és fák napja a legjobb alkalom arra, hogy a zöldterületekhez ragaszkodó budapestiek kinyilvánítsák: elegük van a Fidesz fagyilkos várospolitikájából.

 

A magyar részről benyújtott olimpiai pályázatban szerepel a Népligetbe tervezett, Fradi-város nevű sport- és szórakoztató központ beruházás, így az Orbán-kormány a Római-part, a Városliget és az Orczy-kert után Budapest újabb közparkja ellen indít támadást. Két éve a kiemelt fővárosi nagyberuházásokért felelős kormánybiztos a Népliget teljes területére vonatkozó országos, nyílt tervpályázatot, uniós és hazai források felhasználásával meginduló építkezést ígért. Tervpályázat azóta sincs, és a lakókat sem kérdezték meg a legnagyobb fővárosi közpark sorsáról.

Ugyanígy járt el az Orbán-kormány a Városliget és az Orczy-kert esetében is. Az emberek háta mögött, a véleményekre és a tiltakozásokra fittyet hányva, csúsztatásokkal és hazugságokkal érvelve, a terveket és engedélyeket eltitkolva készítette elő a brutális fairtást, a zöldterületek megcsonkítását.

A PM szerint a mai megemlékezés jó alkalom arra, hogy a budapestiek kinyilvánítsák: elegük van a gazdasági érdekeket a fák, a környezet és az emberek elé helyező politikából. A budapesti zöldterület nem pusztítható tovább: több fát nem engedünk kivágni.

 

Budapest, 2016. május 10.

Szabó Rebeka

a PM szakpolitikusa

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!