Áder_János
Megosztás
2015.8.14. |

Áder János köztársasági elnök részére

 

Tisztelt Elnök Úr!

Nagy örömmel tölt el minket, hogy a levelében foglaltak szerint szívén viseli a környezetvédelem és a globális klímaváltozás ügyét! Köszönjük, hogy megkereste ezzel az önkormányzati képviselőket! Egyetértünk abban, hogy globális jelentőségű kérdésekben csak széleskörű összefogással lehet eredményeket elérni, ezért fontos, hogy minél többen álljanak a klímavédelem mellé, akár meggyőződésből, akár politikai haszonszerzésből, akár divatból teszik is azt. A környezetvédelem ugyanis egyesek számára csak divat, a komolyan vehető politikai szereplők számára azonban alapvető értékké vált. Azért vált azzá, mert a hozzánk hasonló, környezettudatos emberek mozgalmakat szerveztek, politikai pártokat alapítottak és rádöbbentették a felelősen gondolkodó állampolgárokat a klímavédelem fontosságára.

Leszögezhetjük tehát, hogy mi, a Párbeszéd Magyarországért képviselői és polgármestere az ország számos pontján eddig is  azért küzdöttünk, hogy  klímakárosító intézkedésekkel és beruházásokkal ne veszélyeztessék a magyar természeti értékeket, eddig is megragadtunk minden lehetőséget arra, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelmi szempontból aggályos intézkedésekre mind az önkormányzatokban, mind a Parlamentben, mind az EP-ben. 

Nézzük meg, hogy mit tett Ön környezetvédelmi kérdésekben! 

Ön, Elnök Úr, A Fidesz képviselőjeként szó nélkül hagyta, megszavazta vagy köztársasági elnökként aláírta az alábbi törvényeket és megegyezéseket:

·         A Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatban az orosz-magyar nukleáris egyezményt, a hitelszerződést és az atomtörvény-módosítást. Ez utóbbi titkosítja a beruházással kapcsolatos adatokat.

·         A környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságok leépítését, kiüresítését, a magyar környezetvédelmi rendszer szétverését, 

·         a nemzeti parkok tönkretételét, ellehetetlenítését

·         a Normafa-törvényt,

·         a Dagály-törvényt,

·         a Városliget-törvényt, 

·         a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításait (több alkalommal), amelyek értelmében nem kell figyelembe venni egy adott beruházásnál a környezetvédelmi előírásokat (sem),

·         a Római-part és 

·         a 3-as metró kiemelt beruházássá nyilvánításáról szóló törvényt, 

·         a palagáz-kitermelés adójának a csökkentését tartalmazó törvényt,

·         a Világörökség-törvényt, 

·         és a földtörvényt, amely a magyar kistermelők, a biogazdálkodás és az egészséges élelmiszertermelés helyett kormány-közeli birtokosok kezébe játssza át a magyar termőföldvagyont.

 

Ezekből is látható, hogy ma Magyarországon épp Önnel és (volt) pártjával, a Fidesszel kell megküzdenünk, hisz sorozatosan hoznak környezetromboló intézkedéseket, vágnak ki feleslegesen fákat, hagyják figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat, ezért Önnek elsősorban a saját háza táján lenne tennivalója.

Minden tiszteletünk mellett fel kell hívnunk a figyelmét arra, hogy ma nem elegendő szavakban, petíciókban környezettudatosnak lenni és küzdeni a klímaváltozás ellen, hanem mindenkinek elsősorban helyi szinten kell tennie ellene, hiszen helyben hozott döntések okozzák a klímakatasztrófát. A klímát Ön nem PR levelekkel, hanem felelősen meghozott döntésekkel, a törvényalkotás körültekintő és környezettudatos ellenőrzésével tudja megvédeni.

Tisztelt Elnök Úr! 

Ön abban a szerencsés helyzetben van, hogy érdemben is hatással lehet az eseményekre, ezért örülnénk különösen annak, ha valóban felvállalná az utóbbi években mostoha sorsú környezetvédelmi szempontok képviseletét, ezért kérjük, hogy álljon élére az átgondolatlan és értelmetlen PAKS2 beruházás elleni harcnak! Ha komolyan gondolta az önkormányzatoknak és képviselőiknek írt levelét, akkor kérjük, hogy a fent felsorolt ügyekben foglaljon állást, változtassa meg eddigi álláspontját és cselekedjen a klímavédelem sikeréért!

Addig kezdeményezése bizony hiteltelen marad és az Ön személye többet árt, mint használ a klímavédelemnek, s a környezetünkért felelős képviselőkként nem csatlakozhatunk üres, tartalom nélküli kezdeményezéséhez. Szavak helyett, tettekre, felelős döntésekre van ugyanis szükség. Bizonyítsa be, hogy nem csak politikai haszonszerzésből tűzte zászlajára a klímavédelmet!

 

Bízva Elnök Úrnak a klíma és a jövő nemzedékek iránti felelősségében, bölcs döntést kívánunk!

Tisztelettel:

Budapest, 2016. augusztus 14.

 

(fotó: http://www.orientpress.hu)