Megosztás
2014.7.7. |

A tiszafüredi lépfene-fertőzést a kormány igyekszik egyrészt váratlan sorscsapásnak, másrészt hétköznapi természeti jelenségnek láttatni, pedig a példátlan esethez súlyos szabálytalanságok és egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező „újgazda” visszaélései vezettek. Az Együtt-PM szerint az Orbán-kabinetnek az eset elbagatellizálása és eltussolása helyett a felelősök szigorú megbüntetésén és a következtetések levonásán kellene fáradoznia.

.

Súlyos hibák és gondatlanságok sora vezetett ahhoz, hogy Tiszafüreden - sajtóhírek szerint -  immár ötvennél több, a lépfenés hússal kapcsolatba került ember áll orvosi kezelés alatt. Egy helyi cég – sok más Fidesz-közeli gazdálkodóval együtt – valós mezőgazdasági és állattenyésztési tapasztalat nélkül kapott jelentős állami földbirtokot. Itt ütötte fel a fejét a fertőzés, amelyet feketevágásokkal és a beteg állatok húsának kimérésével, a közétkeztetés számára történő eladásával próbáltak „kezelni” - ennél súlyosabb törvénytelenséget az állattenyésztésben nehéz elképzelni. Közben az államigazgatás hallgat, a szakminiszter pedig úgy tesz, mintha sem Nagy Józsefhez, sem az állategészségügyi és az élelmiszerbiztonsági hatósághoz nem lenne köze.

Tiszafüreden mindenki ismeri Nagy Józsefet, a lépfene-fertőzés ügyében a hírekbe került nagyvállalkozót: ő az, aki minden pályázaton nyer – legyen szó földbérletről vagy fejlesztési támogatásról –, aki mindig számíthat rá, hogy új szerzeményeit Fazekas Sándor földművelési miniszter személyesen avatja fel, és aki nélkül ritkán van társadalmi rendezvény (általában szintén Fazekas részvételével) vagy fideszes buli a környéken. A kormánypárt kitüntető figyelmét és a kormányzati kapcsolatok kézzelfogható előnyeit élvező emberről van szó, akinek egzisztenciája, vagyonosodása aligha független a politikai szimpátiáitól.

Az Együtt-PM szerint az eset nem maradhat következmények nélkül. A hibás kormányzati birtokpolitikán változtatni kell, hogy az állami földek azokhoz kerüljenek, akik valós állattenyésztési tudással rendelkeznek. A hatóságokat meg kell erősíteni, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő, a mostani ügy összes felelősét pedig – politikai kapcsolataikra való tekintet nélkül – szigorúan meg kell büntetni. Az a miniszter, aki személyes és hivatali felelősséget is visel az emberi egészséget veszélyeztető fertőzés kialakulása miatt, nem maradhat a posztján.

 

Budapest, 2014. július 7.

                                                                                                              Együtt-PM Sajtó