Megosztás
2015.2.7. |

A PM a mikro és kisvállalkozások, illetve az innovációra épülő induló vállalkozások, (startupok) hazai felélénkítésének érdekében azonnali beavatkozást követel, mert a kormány cserbenhagyta a szektort.

 

A legfrissebb adatok alapján továbbra is drasztikusan csökken a vállalkozói kedv. 2014-ben negatív csúcsot döntött az újonnan alakított cégek száma, e tekintetben pedig 3 év alatt már 40%-os a visszaesés. Ráadásul 2015-re ez az érték tovább csökkent: az egy évvel korábbihoz képest 2,55 százalékkal lett kevesebb a működő cégek száma hazánkban. Ennek oka a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája, aminek alapja az összeszerelő-üzemek adókedvezményekkel való becsalogatása, miközben a válságálló és minőségi munkahelyeket teremtő mikro-, kis- és középvállalkozásokról megfeledkezett a kormány.

 

A vállalkozói kedvet visszaveti az is, hogy egy induló, vagy gyenge jövedelemtermelő képességű vállalkozásnál már a kötelező járulékminimum befizetése is 100 százalék feletti tényleges adótehernek felelhet meg. Az Orbán-kormány azt ígérte, hogy legalább a startupok - az innovációra épülő induló vállalkozások – kaphatnak némi adókedvezményt, ám ebből sem lett semmi. A 2015-ös adócsomagba nem kerültek bele a korábban megígért, az ágazatot segítő kedvezmények.

 

A hazai gazdaságnak szüksége lenne arra, hogy visszatérjen a magyarok vállalkozási kedve, s végre valódi munkahelyek – s nem pusztán közmunkahelyek – keletkezzenek. Ezért meg kell fontolni új adózási megoldások bevezetését.

 

A PM javasolja, hogy a cserbenhagyott, az innovációra épülő induló vállalkozások (startupok) esetében vegye elő a kormány a fiók mélyére süllyesztett, a szektor hazai szakmai képviselőivel közösen kidolgozott programjavaslatot és dolgozzon ki egy hosszú távú, adó és járulékcsökkentő csomagot, amely alkalmas arra, hogy a tudásra épülő vállalkozások itthon maradjanak.

 

A PM szerint a 35 évnél fiatalabb vállalkozók számára ösztönző, a pénzbeli támogatással kombinált tanácsadási és mentorprogramot kell meghirdetni. A kis- és középvállalkozói szektor számára pedig csökkenteni kell a jelenlegi nagyon magas adminisztrációs terheket. Meg kell fontolni továbbá új adózási megoldások bevezetését, jó irány lehet például a francia egyéni vállalkozói rendszer modellje, amelynél nincs kötelező járulékminimum a főállású vállalkozóknál sem.

 

Budapest, 2015. február 7.

 

Mach Péter, a PM elnökségi tagja