Megosztás
2015.12.8. |

A Fővárosi Főügyészség a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította a Párbeszéd Magyarországért (PM) feljelentését az RTL Klub parlamenti kitiltásával kapcsolatban. A PM ugyan hivatali visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen tette meg a feljelentését, az nyomozóhivatal megítélése szerint az ügy Kövér László Házelnököt érintheti.

 

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a „feljelentés tárgyává tett cselekmény feltételezett tetteseként kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, ezért a feljelentés elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik”. Levelében valószínűleg Kövér Lászlóra utal az nyomozóhatóság.

A PM társelnöke Szabó Tímea, november 24-én fordult a Fővárosi Főügyészséghez az RTL Klub parlamenti kitiltása miatt. A párt szerint hivatali visszaélés történt, melynek egyértelmű célja, hogy hátráltassa a kormánnyal szemben kritikus sajtó munkáját. A sajtómunkatársak által elkövetett vélt szabálytalanság nem áll arányban a rájuk kivetett példátlan szankcióval.

A PM az alapjogi biztoshoz is fordult, hiszen a kitiltás sérti az Alaptörvény sajtószabadságra vonatkozó passzusait. A büntetés kiszabásakor hivatkozott házelnöki rendelkezés ugyanis nem szabályozza, hogy a beléptetési jogosultság korlátozása milyen időtartamra szól, milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésre, illetve az sem tudható, hogy milyen feltételek mentén oldják fel a korlátozást.

 

Budapest, 2015. december 8.

PM Sajtó

 

 

Új. Bal. Zöld.