kárpátaljai magyarok
Megosztás
2017.9.11. |

Az elfogadhatatlan ukrán nyelv- és oktatási törvény apropóján eljött az idő, hogy a magyarországi pártok megmutassák: vannak olyan közös ügyek, amelyekben pártokon felülemelkedően ki tudunk állni az emberi jogok védelméért. A Párbeszéd ezért egy minden párt által aláírt országgyűlési határozati javaslat elfogadását javasolja, amelyben közösen szólítjuk fel az ukrán kormányt a kárpátaljai magyarság jogainak tiszteletben tartására és az anyanyelv használatát korlátozó törvények visszavonására. A határon túli magyar közösségek védelme nem lehet a mindennapos csatározások terepe.

2011-ben a Szerbiában bebörtönzött temerini magyar fiúk ügyében még úgy álltunk ki, hogy akkor jobb- és baloldalról is támadásokat kaptunk. A Párbeszéd megalakulása óta is következetesen kiáll a határon túli magyarok védelmében. Most eljött végre az idő, amikor mindnyájan egyetértünk abban, hogy a határon túli magyar kisebbségek védelme nem jobboldali és nem is baloldali ügy, hanem közös ügyünk.

A Párbeszéd ezért javaslatot tesz arra, hogy a kormány- és az ellenzéki pártok közös petícióval és országgyűlési határozati javaslattal gyakoroljanak nyomást az ukrán kormányra a magyar kisebbségek jogait lábbal tipró törvények visszavonására.


Budapest, 2017. szeptember 11.

Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!