Megosztás
2015.6.2. |

A PM megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy az OGY Gazdasági bizottságának mai ülésén leszavazták Szabó Tímea PM-társelnök törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét. A javaslat érvényben hagyta volna a gyermekek kiszolgálásának tilalmát, de lehetővé tette volna, hogy a 12 év alatti gyerekek felnőtt kíséretében bemehessenek a dohánytermékeket árusító boltokba és ne kelljen felügyelet nélkül a trafikok előtt várakozniuk. A PM szerint ezzel meg lehetett volna előzni, hogy a gyerekek a trafikok előtt baleset vagy gyerekrablás áldozataivá váljanak.


    A jelenlegi, életszerűtlen rendelkezések megtiltják, hogy például a gyermekének ásványvizet vásárló szülő bevigye magával a boltba a gyerekét. Eddig csak a szerencsének volt köszönhető, hogy a trafikok előtt hagyott csecsemők és kisgyerekek nem váltak baleset vagy akár gyerekrablás áldozatává.

 

   A PM a törvényjavaslat április végi benyújtásakor rámutatott, hogy a trafiktörvény jelenleg hatályos formája több biztonsági kockázatot rejt magában. Az befóliázott kirakatok miatt megszaporodott bűncselekmények – rablások, sőt egy tragikus gyilkosság – jövőbeni megelőzésére már több törvénymódosítás készült; egyik sem nyújt azonban megoldást azokra a veszélyekre, amelyek a kényszerűségből a dohányboltok előtt hagyott csecsemőkre és kisgyermekekre leselkednek.

 

Budapest, 2015. június 2.

 

PM Sajtó