Megosztás
2016.3.8. |

A Fidesz-KDNP képviselői ma az Országgyűlés Oktatási bizottságában leszavazták a Párbeszéd Magyarországért (PM) határozati javaslatát, amely a budapesti Teleki Blanka és a miskolci Hermann Ottó gimnáziumok követeléseit tartalmazta. A PM javaslatának célja az volt, hogy felszámolja a kormány működésképtelen rendszerét, és végre egy 21. századi európai színvonalú oktatást honosítson meg. A több hetes pedagógus-diák tiltakozás után viszont a kormánypárti képviselők szerint az iskolák követelései "elfogult politikai javaslatok".

 

A javaslat többek között megszüntetné a KLIK-et, azonnal csökkentené a diákok és a pedagógusok terheit, véget vetne a 16 óráig tartó kötelező iskolai tartózkodásnak, heti 22 órában maximalizálná a pedagógusok tanóráit, visszaállítaná a 18 éves tankötelezettségi korhatárt, új Nemzeti Alaptantervet hozna létre, és megemelné annak az 50.000 oktatásban dolgozónak a bérét, akikre nem vonatkozik a pedagógus-életpályamodell.

Pósán László fideszes képviselő szerint viszont a PM irománya „elfogult politikai javaslat”, míg a KDNP-s Hoffmann Rózsa tagadta, hogy az oktatás romokban lenne, hiszen "csodálatos gyermekműsorokat" hall a rádióban.

Az Orbán-kormány az idétlen megjegyzések helyett jobban tenné, ha nem tagadná tovább az oktatási rendszer összeomlását, és Patyomkin-egyeztetések helyett valódi lépéseket tenne a rendbetétel érdekében.

 

Budapest, 2016. március 8.

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, a PM társelnöke

 

Csatlakozz! - http://parbeszedmagyarorszagert.hu/urlap/csatlakozz-hozzank

Új. Bal. Zöld.