Megosztás
2020.11.17.

„Vegyük el a pénzt attól, aki dolgozik, és adjuk annak, aki nem is akar.” – posztolta Kocsis Máté Facebookon, az alábbi mondatot a Párbeszéd Alapjövedelem-tanulmányára írva, amelyet Tordai Bence adott át Orbán Viktornak a Parlamentben.


Ezt gondolja Kocsis Máté a magyar emberekről. Mindenkiről: rólunk, rólad, rólam. A kétségbeesetten munkát keresőkről, a gyermekeiket egyedül nevelőkről, a rossz körülmények közé született kicsikről, a nap mint nap éhezőkről, a hétköznapi gondokkal küszködőkről, a magukat ellátni képtelenekről, a telente saját lakásukban megfagyókról, az utcára kerültekről, a (diák)hitelben fuldoklókról – mindazokról, akik dolgozni szeretnének és jobb életet maguknak, a családjuknak; akik egy élhetőbb, boldogabb társadalomban akarnak élni.


A Fidesz frakcióvezetője ennyire egyszerűen gondolkodik, világcsúccsal elhódítva az érzéketlenség olimpiai bajnoki címét: ha egy javaslat nem az Orbán-oligarchák etetéséről, a közpénzlopásról szól, akkor az „annyit is ér”. Pedig Kocsis el is olvashatta volna a hétfőn miniszterelnökének is átadott dolgozatot: bár csaknem 130 oldal, aligha utópisztikus elvárás egy kormánypárti frakcióvezetőtől, hogy előbb tájékozódjon, aztán beszéljen. És akkor mi újra elmondanánk: a Párbeszéd Alapjövedelem-programja nem „elvesz”, hanem hozzáad, és adóemelés nélkül, a büdzsé átrendezésével, a korrupció, a túlárazás kiirtásával megvalósítható.


Értjük, persze, Kocsis félti a jachtos, magángépes oligarchabarátokat, tart attól, hogy így nem lenne mit ellopni – értjük, és beismerésként értékeljük.

Ezért (is) lesz 2022-ben kormányváltás.



A Megújuló Magyarországért Alapítvány Alapjövedelem-tanulmánya ide kattintva olvasható.

Az Alapjövedelem bevezetéséért indult európai polgári kezdeményezés itt írható alá.