Megosztás
2015.12.2. |

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) képtelen ellátni a feladatát. Tetemes tartozások, izzó nélkül maradt projektorok, működésképtelen internet stb. Információink szerint a KLIK Szakértői Bizottságaiban is teljes a káosz. Sőt: vannak pedagógusok, akik szeptember óta nem kaptak fizetést. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint KLIK-et meg kell szüntetni!


Az Orbán-kormány központosítási törekvéseinek zászlóshajója, a KLIK, már a kikötőben zátonyra futott: nem képes az ország összes iskoláját egyetlen központ fenntartani; a működési zavarok azóta állandósultak. A politikailag motivált centralizáción kívül mással nem is foglalkoznak érdemben, ezt mutatják a botrányos igazgatóváltások országszerte.

 

Tudástársadalom helyett a tudatlanság és az inkompetencia üli torát. Úgy tudjuk, hogy a Szakértői Bizottságokban is teljes a káosz, nem tudják kiadni a szakértői véleményeket a sajátos nevelésű igényű tanulóknak: hiányzik a papír és tintapatron a nyomtatókból. Közben vannak olyanok pedagógusok, akik szeptember óta nem kapták meg a bérüket.

 

A PM szerint a helyzetet csak az esélyegyenlőséget is garantáló decentralizációval és a tanszabadság helyreállításával lehet megoldani. Ennek első lépése a KLIK megszüntetése legyen! Vissza kell állítani a 18 éves korig tartó tankötelezettséget is, és meg kell állítani a gimnáziumok leépítését. Nem hagyhatjuk, hogy az Orbán-rezsim elvegye gyermekeink jövőjét!

 

Budapest, 2015. december 2.

 Dr. Erőss Gábor

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja