Megosztás
2020.8.8. |

A távmunka újraszabályozására készül a kormány, a Párbeszéd szerint a törvénymódosító csomagnak meg kell erősítenie a távmunkában dolgozók jogait.

 

Aggasztó tanulmány jelent meg arról, hogy a veszélyhelyzet alatt otthon dolgozók munkaideje átlagosan 8,2 százalékkal, napi 48,5 perccel hosszabbodott meg. A munka és magánélet közötti határvonalak is teljesen elmosódottá váltak. A távmunka távmunkásjogok nélkül alááshatja a dolgozók mentális és fizikai egészségét.

 

A kormány nem oldja meg a problémát azzal, hogy havi 16.100 forint rezsitámogatást adat a távmunkásnak a munkáltatóval. Ez még a dolgozó anyagi jólétét sem fogja növelni, hiszen a munkáltató szerződéskötéskor belekalkulálja majd e költséget az alapbérbe. Meg kell erősíteni a távmunkások jogait!

 

A Párbeszéd ezért a kormányt olyan szabályozás megalkotására szólította föl – a parlament elé korábban beterjesztett határozati javaslatában –, amely garantálja, hogy a távmunka terjedése nem eredményezi a munka és magánélet közötti határvonal elmosódását, s nem jelent a korábbinál nagyobb munkaterhet.

 

Be kell vezetni a munkavállaló offline élethez való jogát is, vagyis a munkavállaló jogát ahhoz, hogy munkaidőn kívül ne legyen kötelessége a munkahelyi e-mailek ellenőrzése. A Párbeszéd szerint jár a pihenés, a magánélet a távmunkában dolgozóknak is, ezért az offline élethez való jognak szerepelnie kellene a kormány őszi csomagjában.

 

 

Budapest, 2020. augusztus 8.

Párbeszéd Sajtó

 

(Fotó: MTI - Marjai Péter)