Megosztás
2016.5.11. |

Megbukott a zöldrendszám-program: a környezetkímélő elektromos autózás helyett a leggazdagabbak adómentes autózását és ingyenes parkolását segíti. A Párbeszéd Magyarországért (PM) határozati javaslatot nyújt be a botrányos szabályozás azonnali megváltoztatására.

 

531 zöldrendszámot adtak ki eddig Magyarországon, többségétt 20-40 milliós luxusautókra. Az abszurd fideszes szabályozásnak hála, „tiszta”, „elektromos” autónak minősül a 34 milliós alapon kínált Porsche Cayenne 416 lóerős változata, ez a két és fél tonnás SUV – de szintén kedvezményre jogosult a 443 lóerős V8-as motorral szerelt 500-as S-Merci is. Ez utóbbi tulajdonosát öt év alatt közel 2 millió forinttal támogatja a Fidesz-állam.

A kedvezményes regisztrációs díj mellett elengedik a vagyonszerzési illetéket, a gépjárműadót, a cégautó-adót, és bónuszként ingyenes parkolás jár a luxusjobboldal kegyéből.

A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak nem a gazdagok köztehermentes autózását, hanem a valóban környezetkímélő közlekedést kellene támogatnia. Egy igazságos kedvezményrendszer alapja csak az egy utaskilométerre jutó károsanyag-kibocsátás lehet! 

Ezért a párt határozati javaslatot nyújt be a zöldrendszám-rendszer átalakítására, egyúttal pedig követeljük a KEK-KH-tól az eddig kiadott rendszámokra vonatkozó adatok díjmentes nyilvánosságra hozatalát, hogy kiderüljön, kiket támogattak eddig Orbánék a környezet helyett.

 

Budapest, 2016. május 11.

Tordai Bence

a PM szóvivője

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!