Megosztás
2013.3.6.

Többkulcsos, a keresők 80 százalékának a mainál kedvezőbb személyijövedelemadó-rendszert és a jelenleginél kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát tart szükségesnek az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM).

Oszkó Péter, a Haza és Haladás Egyesület elnökségi tagja és Scheiring Gábor, a PM képviselője szerdán - gazdaságpolitikai egyeztetéseik lezárultával - újságíróknak úgy nyilatkozott: olyan közös célokat találtak, amelyekre később egy közös program építhető. Oszkó Péter - aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszter volt - ezt részben a két szervezet kompromisszumkészségével magyarázta, részben pedig azzal, hogy az Orbán-kormány olyan súlyos gondokat okozott, amelyek egyértelművé teszik a szükséges kezelés irányát. A legfontosabbnak azt tartotta, hogy az eddiginél kiszámíthatóbb, stabilabb költségvetési és gazdaságpolitikára van szükség mind az ország finanszírozása, mind a beruházások érdekében.

Egyetértettek Scheiring Gáborral a Haza és Haladás által javasolt adóalkotmánnyal, így azzal, hogy visszamenőleges hatállyal, illetve 60 napon belül ne lehessen új adónemeket bevezetni. Közös álláspont az is, hogy vissza kell állítani a Költségvetési Tanács korábbi hatáskörét, hogy szükséges a hazai kis- és közepes vállalkozások megerősítése, adminisztrációs terheik csökkentése, a magas hozzáadott értékű beruházások támogatása, valamint a banki hitelezés újraindítása. Konszenzus volt a többkulcsos személyi jövedelemadó szükségességéről is, noha Oszkó Péter hangsúlyozta: a költségvetés 2014-es helyzetének ismerete nélkül korai, propagandaízű adókulcsokat nevesíteni.

Hangsúlyozta azonban, hogy a Fidesz rendre elferdíti, meghamisítja a programjukban megfogalmazottakat. Ezért kijelentette: az Együtt 2014 szerint nincs értelme 30 százalék feletti második adókulcsot bevezetni, mert az visszafogja a teljesítményt, és ezzel a gazdasági növekedés lehetőségét. Scheiring Gábor ezzel kapcsolatban kiemelte, olyan adóváltozásokat tartanak szükségesnek, amellyel a keresők legalább 80 százaléka jól jár. Egyetértés volt abban is, hogy az adójóváírást vissza kell állítani.

Elmondta ugyanakkor, hogy felülvizsgálnák a kedvezményes társaságiadó-kulcs kiterjesztését, a sárgacsekkadó helyett viszont spekulációs adót vezetnének be. Emellett lényegesnek ítélte, hogy a nagy vagyonnal rendelkezőket jobban bevonják a közteherviselésbe, és azt is, hogy a környezetet szennyező vállalatok megfizessék az általuk okozott károkat. Scheiring Gábor elmondta: új munkaerő-politikát tartanak kívánatosnak, ami magában foglalja a bérköltségek csökkentését a hátrányos helyzetű térségekben és az alacsonyan iskolázottaknál, valamint a közmunkarendszer átalakítását úgy, hogy a résztvevők értelmes - például szövetkezeti - munkát végezzenek.

Az Együtt 2014 és a PM képviselői egyetértettek a nettó minimálbér fokozatos emelésében a létminimumig, az álláskeresési járadék időtartamának meghosszabbításában is. Nem alakult ki azonban konszenzus még arról, hogy mikorra érdemes teljesíteni az euróövezeti csatlakozás feltételeit.