Megosztás
2013.3.3. |

Minisztériumi jóváhagyást lobogtatva, ismeretlen minőségű lombtrágya megvásárlására vesz rá egy jó kormánykapcsolatokkal rendelkező cég magyar gazdákat, azzal ámítva őket: a költségeik a lombtrágya-projekttel generált széndioxid-kvóták eladásából gyorsan megtérülhetnek. A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormánynak sürgősen fel kell lépnie a vidéki családok sokaságát fenyegető, átverés-gyanús ügylettel szemben.

A kezdeményezés főszereplője a telki Első Magyar Karbongazdálkodási (EMK) Kft., amely a gazdákat azzal hitegeti, hogy érvényes állami felhatalmazása van a lombtrágya-gyártással létrehozott mezőgazdasági karbonkvóták generálására és értékesítésére. A cég arra veszi rá a termelőket, hogy újfajta lombtrágyát vásároljanak nagy mennyiségben, azt ígérve, hogy az idei beruházásuk összegén felül hektáronként 3.400 forintot visszatérít nekik.

Az ügylet több szempontból is kockázatos. Ha a gazdák csak a beígért bevétel alapján döntenek egy bizonyos inputanyag mellett, az versenyhátrányt okoz a többi trágya előállítójának, a termelőknek pedig akár terméskiesést is okozhat. Ráadásul a beígért visszatérítés is erősen kétséges: az EMK jóváhagyó nyilatkozata az elérhető információk szerint nem érvényes, mivel nincs mögötte benyújtott kibocsátás-csökkentés értékesítési szerződés. További kérdéseket vet fel, hogy a nyilatkozatot kiállító főosztály jelenlegi vezetője részt vett az EMK projekt koncepciójának kidolgozásában.

A Párbeszéd Magyarországért szerint rendkívül fontos, hogy az agrárium minél kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, ezt azonban nem kétes eredményű, a bizalmatlanságot növelő üzleteken keresztül kell elérni. Az ügy tisztázása érdekében a PM írásbeli kérdést nyújt be a nemzet fejlesztési miniszternek teszem fel!: érvénytelenség esetén a szaktárcának vissza kell vonnia az EMK tevékenységét jóváhagyó nyilatkozatot és haladéktalanul tájékoztatnia kell a gazdálkodókat a lombtrágya-üzlet valós kockázatairól.

Budapest, 2013. március 3.

Szabó Rebeka
országgyűlési képviselő,
a PM képviselői csoportjának vezető helyettese