Karácsony Gergely
Megosztás
2018.3.15. |

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, arról beszélt, hogy le kell dönteni Orbán bálványát, ehhez pedig akár az ördöggel is össze kell fogni, de úgy, hogy ne váljunk magunk is ördöggé.

 

Karácsony Gergely beszédére kisütött a nap a Fővám téren. "Kell ennél szebb üzenet?" - tette fel a kérdést Karácsony a beszéd elején, majd arról beszélt, hogy 1848 óta az elmúlt 170 évben sokszor éltek a magyarok zsarnokságban, és sokszor kellett újrakezdeni is, de tudjuk azt, hogy nem rajtunk múlt, hogy nem szabadságban élünk, mert külföldi tankok és külföldi katonák jöttek.

"De most nem mondhatjuk, hogy nem rajtunk múlik. A szabadság most nem külföldi erők miatt van veszélyben. A zsarnokság nem keletről jön, még csak nem is nyugatról, hanem Felcsútról" - mondta Karácsony, aki szerint újra harcolni kell, hogy a márciusi ifjak 12 pontja beteljesüljön, de ehhez nem kell Molotov-koktélt dobálni, vagy hogy vér folyjon az utcán, de mégis nehéz a harc, mert saját magunkkal vívjuk.

"Egyes honfitársaink bálványt állítottak maguknak, és ezt a bálványt imádják néhány száz méterre most is. Ők is a nemzet részei, de ezt a bálványt, Orbán Viktor bálványát igenis le kell dönteni. Vagy a bálványban hiszünk, vagy magunkban. Vagy Orbán bálványa, vagy szabad Magyarország, ez a választásunk" – mondta Karácsony. Szerinte Dávid és Góliát küzdelme ez, Góliát pedig mindennel rendelkezik, ami kell egy kampányban, kivéve egy dolgot: nincs igaza. És ahogy Dávid legyőzte Góliátot, úgy mi is le fogjuk győzni a Fideszt - mondta.

"A többség változást akar, és a többség nem lehet ellenzékben" – jelentette ki Karácsony. Az MSZP-Párbeszéd és a DK már megállapodott, hogy nem indulnak egymás ellen, de vannak még demokraták, akik csatlakozhatnak a többséghez, amit a szavazófülkékben is érvényesíteni kell.

Karácsony máris válaszolt Gyurcsány meghívására: "Én ott leszek azon a tárgyaláson" – jelentette ki, mert mindenhol legyen csak egy jelölt, akire szavazni érdemes. Hozzátette, vannak még olyan pártok és szereplők, akiknek az értékeit szeretnék beemelni ebbe a közös szövetségbe, hogy a többség ne lehessen ellenzékben. Kijelentette azt is, hogy készek arra, hogy egyoldalúan visszaléptessenek jelölteket. "Ki fogjuk taposni a pártokból, hogy egy szélesebb összefogás létrejöjjön" – mondta.

"Akár az ördöggel is össze kell fogni" - mondta Karácsony, de hozzátette, úgy, hogy ne váljunk magunk is ördöggé. "Úgy kell leváltani a Fideszt, hogy ne csöbörből vödörbe kerüljünk." Kifejtette, nem szabad, hogy a gyűlölet vezérelje őket, ezért amikor nemet mondanak Orbánra, akkor közben mondjanak igent a szolidáris, demokratikus Magyarországra. "Ha Orbánt úgy váltjuk le, hogy nem tudjuk mi jön utána, hogy mindegy, mert ennél csak jobb lehet, akkor lehet, hogy ugyanott találjuk magunkat" - fejtegette a miniszterelnök-jelölt.

Karácsony kijelentette, ha Vona Gábor nyeri a választást, az is Orbán Viktor győzelme lesz, mert míg Orbánnak 20 év kellett, hogy liberálisból illiberális legyen, Vona ezt 3 év alatt megjárta, csak fordítva.

Karácsony arra biztatott mindenki, hogy ne azért szavazzanak az emberek, mert mindegy, csak váltsuk le Orbánt, hanem "egy olyan szövetségi kormányzást alakítsunk ki, amely csendes forradalmat hoz" az egészségügyben, az oktatásban, a munka világában, nyugdíjügyben. Kijelentette, a legfontosabb, hogy vissza kell hozni a békét. Karácsony Gergely kijelentette, Orbán 2010-ben felesküdött az alkotmányra, "majd beletörölte a lábát és eltörölt belőle mindent, ami jó volt".

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, ő nem fog esküt tenni a mostani alaptörvényre, mert nem ezt az alaptörvényt akarja. Ezután megesküdött arra a jelenlévők előtt, hogy őket fogja képviselni, és hogy tartani fogja magát ahhoz, amit ígért.

Végül arra kérte az embereket, hogy ők is esküdjenek, hogy elmennek szavazni és ott lesznek a szavazófülkékben. "Esküszünk, hogy ott leszünk" - válaszoltak a demonstrálók, akiket az ellenzéki tüntetés végén arra biztattak, hogy menjenek át a 17 órakor kezdődő diáktüntetésre.

 

Forrás: HVG

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!