Karácsony Gergely
Megosztás
2019.9.10. |

Az önkormányzati választás tétje, hogy Budapest zöld város lesz, vagy a mindenkori politikai érdekek felülírják ezt - jelentette ki Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt kedden a fővárosban, amikor aláírta a civilek által kidolgozott Zöld Budapestért elnevezésű ajánlást.

    A politikus a sajtótájékoztatón közölte: büszke arra, hogy a főpolgármester-jelöltek közül elsőként látta el kézjegyével a zöld civil szervezetek által kidolgozott követelésgyűjteményt. Az ajánlás csupa olyan követelést tartalmaz, amelynek szellemiségével egyetért - fűzte hozzá.
    Kifejtette, Zugló polgármestereként mindent megtett a Liget projekt módosításáért, fővárosi képviselőként pedig támogatta a civil szervezetek szmogriadó-tervezetét, illetve a Római-part fejlesztésével kapcsolatos zöld álláspontot.
    Úgy vélekedett: a "zöld fordulat" annál is inkább fontos, mert a klímaváltozás egyre inkább felértékeli a környezetvédelmet. Budapesten az elmúlt években jelentősen nőtt a légszennyezettség miatti megbetegedések száma, és "látjuk azt a várospolitikát", amelynek nyomán elfogynak a zöld területek, mert azokra építési telekként tekintenek - mondta Karácsony Gergely.
    Hozzátette: ezért véget kell vetni annak, hogy a politikai és üzleti érdekek felülírják a budapestiek életminőségét, egészségét javító, illetve a város hosszú távú fejlődését előmozdító szempontokat.
    Kijelentette, hogy programjában hangsúlyos helyen szerepel a város radikális zöldítése, a többi közt a csepeli és ferencvárosi nagyerdő és a Margit-szigettől a Római-partig tartó zöld folyosó létrehozásával.
    Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy fogalmazott: a dokumentumot kidolgozó 23 civil szervezetnek elege van abból, hogy a politikusok nem tartják be a választások előtt tett környezetvédelmi ígéreteiket. Ezért döntöttek úgy, hogy az ígéretek betartására kötelező jogi érvényű nyilatkozatot íratnak alá a főpolgármester-jelöltekkel, valamint a kerületi polgármester- és képviselőjelöltekkel - mondta az aktivista.
    Ez azt jelenti - folytatta -, hogy amennyiben a nyilatkozat aláírói, később, megválasztásuk után nem teljesítik a 25 pontos nyilatkozatban vállaltakat, akkor bíróság előtt felelősségre vonhatóak, pénzbüntetésre számíthatnak, illetve le kell mondaniuk posztjukról.
    Karácsony Gergely kérdésekre válaszolva elmondta: az előválasztás után valamennyi ellenzéki párt őt támogatja, ez pedig azt jelenti, hogy a változásnak egy jelöltje van. A többi jelölt nem a változást, hanem az állandóságot képviseli és ezt pontosan tudják a választópolgárok - húzta alá.

 

MTI, 2019. szeptember 10., Budapest