Karácsony Gergely
Megosztás
2018.2.3. |

Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Molnár Gyulával, az MSZP elnökével és Markó Bélával, az RMDSZ volt elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

 A magyar baloldal egy új típusú viszonyt akar kialakítani a kárpát-medencei magyarsággal, amely a szerzett jogok megtartásán és a támogatáspolitika átláthatóságán alapul - hangoztatta Molnár Gyula, az MSZP elnöke Marosvásárhelyen.

 Karácsony Gergely is azt hangsúlyozta: bár "vannak hangok" az ellenzéki táborban, amelyek megvonnák ezeket a szerzett jogokat határon túli magyar közösségektől, ő határozottan kiáll a választójog megtartása mellett. Kifejtette, hogy szerinte úgy kellene átalakítani ezt a jogot, hogy a határon túliak a közösségeik által állított jelöltek közül választhassanak.

 

    A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje elhárította azt az újságírói felkérést, hogy Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének kijelentését kommentálja, aki korábban azt mondta: az erdélyi magyarság érdeke a Fidesz-KDNP újraválasztása. Karácsony Gergely szerint Kelemen Hunor "felelősen gondolkodik", neki pedig nem tiszte szavait kommentálni, de éppen azért érkeztek Erdélybe, hogy maguk is kiépítsék kapcsolataikat, és olyan partnereket találjanak, akikkel közösen tudnak gondolkodni, hogy tudja a magyar baloldal segíteni a nemzeti összetartozás közös ügyét.

 

  Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, régi hagyomány, hogy valaki kisajátítja a nemzeti kérdést, ő akarja megmondani, ki magyar és ki nem. Ezt tette szerinte Orbán Viktor is, a magyar baloldal pedig ehhez asszisztált, szimbolikus értelemben nagy sebet ejtettek a nemzetpolitikán. Az RMDSZ-nek viszont nem volt nehezebb dolga a baloldali kormányok alatt – tette hozzá.

 

    A Kós Károly Akadémia marosvásárhelyi székházában tartott sajtóértekezleten házigazdaként Markó Béla volt RMDSZ-elnök kifejezte meggyőződését, hogy a határon túli magyarság helyzetét nem lehet pártpolitikai szempontok szerint megközelíteni, a nemzeti kérdésben konszenzusra van szükség, az erdélyi magyarságnak pedig a teljes magyarországi politikai élet támogatására van szüksége van.

 

Marosvásárhely/Bukarest, 2018. február 3.

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!