Karácsony Gergely
Megosztás
2018.3.23. |

Az április 8-i országgyűlési választás egyik nagy tétje, hogy Magyarországon megálljon a belső migráció, és ne maradjon kivándorlóország, mert mindkettő tönkreteszi az országot – erről Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje pénteken beszélt soproni sajtótájékoztatóján.

Ahhoz, hogy külföldről hazacsábítsák a fiatalokat, olyan magyarországi gazdaságfejlesztés kell, ami megszünteti a különbséget kelet és nyugat között, új munkahelyeket, új lehetőségeket hoz, elsősorban a fiatalok számára, mondta. Elsősorban a családi, kis- és közepes vállalkozásokat támogatná, szemben a multinacionális cégekkel, mert azok nem fogják az egész magyar gazdaság szerkezetét úgy átformálni, hogy mindenhol legyen esélyük a fiataloknak.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy állítja be, hogy az országnak a bevándorlás a legnagyobb problémája. De az igazi probléma az elvándorlás, mondta Karácsony. Az MSZP péntek napközben közleményt adott ki az elvándorlásról, amelyben azt ígérték: a Karácsony-kormányban külön kormánybiztos felel majd a kivándorlás kezeléséért, „a tettre kész fiatalok hazacsábításáért”. Ez a kormánybiztos Mester Barnabás, a Radikális Európai Demokraták szakértője lenne a közlemény szerint.

 

A soproniak problémájának azt látja: annyira felduzzadt a város a Kelet-Magyarországról oda költözők miatt, hogy a város annyi embert nem tud eltartani, Kelet-Magyarországnak pedig azért jelent problémát, mert kiürülnek a városok, írja az MTI.

Olyan oktatási és szakképzési rendszert is sürgetett, ami megoldja a magyar munkaerőhiányt. Ma nem az a gond, hogy nincs „elég dolgos kéz vagy munkahely, hanem az a probléma, hogy a magyar állam, oktatás és szakképzés képtelen ezt a két igényt egyszerre összekötni és egymással békébe hozni”. Április 8. után az ígérete szerint azon fognak dolgozni, hogy a különböző fejlettségű régiók egymáshoz közelebb kerüljenek.

Arra a korábbi nyilatkozatával kapcsolatos kérdésre, amely szerint nem tud egy olyan alaptörvényre felesküdni, ami megfosztotta a magyar népet a szabadságától, ugyanakkor egy ma napvilágot látott hangfelvétel szerint 2014-ben mégis felesküdött rá, a miniszterelnök-jelölt azt válaszolta: 2014-ben azért lett Zugló polgármestere, hogy a zuglóiak ügyét intézze, most meg „azért leszek miniszterelnök, hogy ezt az alkotmányos rendszert megváltoztassam”. Népszavazást szeretne arról, hogy az alaptörvény semmis, így a nép akaratával hatályon kívül helyeznék. Mert „ez nem a magyar emberek szabadságát, hanem a zsarnokságot szolgálja”.

 

Forrás: Index/MTI

 

Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!