karacsony_gergely_sajttaj_20140429
Megosztás
2014.4.29. |

Az ombudsmannal vizsgáltatná a tankönyvjegyzéket az Együtt-PM

Karácsony Gergely levélben kéri Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát, hogy vizsgálja meg az állami fenntartású iskolák számára készített tankönyvjegyzéket.
Az Együtt-PM politikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, megítélése szerint semmiféle jogalapja nincs annak, hogy két tankönyvre szűkítik le a pedagógusok rendelkezésére álló választékot.
Hangsúlyozta, hogy az alaptörvény biztosítja a pedagógusok számára a tanítás szabadságát, miközben a köznevelési és a nemzeti tankönyvellátásról szóló törvények pedig világosan kimondják, hogy minden tanárnak joga van megválogatni a tankönyveket.
Ehhez képest az állami iskolában két tankönyvre szűkült a választék és vannak olyan tárgyak, ahol csak egyfajta kötet áll rendelkezésre - közölte. Hozzátette: ráadásul csak két olyan kiadó könyvei közül lehet választani, amelyeket a választás előtt néhány nappal államosítottak.
Karácsony Gergely közölte: a korábban magas színvonalú tankönyveket kínáló kiadók hoppon maradnak, mert az ő könyveik helyett a "Fidesz ideológiájának megfelelő módon megírt, sokszor helyesírási hibáktól hemzsegő, vacak" tankönyveket használnak majd.
Az Együtt-PM vállalja minden olyan szülő, pedagógus vagy család jogi képviseletét, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához szeretnének fordulni az ügyben - jelentette be a független képviselő.

Budapest, 2014. április 29. - MTI -