Karácsony Gergely Húzos 2014.04.15
Megosztás
2014.4.15. |

A kisfiam, aki 5 éves, tegnap egyszer csak minden előzmény nélkül a következőt mondta: 

- Szerintem az lenne a legjobb, ha a papa és Orbán Viktor leülne egy tárgyalóasztalhoz. 

Mindenki teljesen meglepődött. 

- És miről kellene tárgyalnunk Miska? - kérdeztem tőle

- Hát a szabadságról, Magyarországról és a szegényekről. 

És az a döbbenet hogy a maga 5 éves nyelvén ebben a kis rövid mondatban elmondta amit én is fontosnak gondolok a politikában. Nekünk le kellene ülnünk egy asztalhoz és ezekről beszélnünk. 

 

Ennek a választási eredménynek az egyik lehetséges tanulsága az, hogy amit mi Magyaroszágon ma baloldali politikának gondolunk - és én a zöldpolitikát a baloldal részeként tekintem - fel kell frissíteni, sok tabut ki kell nyitni, sok mindenről őszintén le kell folytatni a vitákat és ki kell lépnünk abból a hibából hogy azt gondoljuk a baloldalnak van egy törzsközönsége. Az ATV nézőknek egy jelentős része is ebbe a közönségbe tartozik, hisz megugrik a nézettség ha Gyurcsány megjelenik a képernyőn. 

 

Gyurcsány politikája - nem személyeskedni akarok, de szeretném a  helyzet bonyolultságát elmondani - túszul ejti a politikánkat. Ezek a szereplők, ezek a gondoltok nagy lekesedést váltanak ki a meglévő baloldali szavazoknál, de hogyha erre alapozzuk a politikánkat akkor lehet, hogy lemondunk arról a másik másfél millió emberről aki miatt politizálnunk kellene. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt egyensúlyba hozni. Nem olyan egyszerű. Nem csak arról van szó, hogy alkalmatlan politikusok vannak vagy levakarhatatlan szereplők, hanem van egy mélyebb ellentmondás is mert van egy szavazó tábor akik ezeket a politikusokat akarja látni és ezektől lelkes.

 

A teljes videó megtekinthető itt: http://www.atv.hu/videok/video-20140415-karacsony-gergely-2014-04-14