online egészségügyi rendszer
Megosztás
2017.11.1. |

Elképesztő káosszal indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér. A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor miniszterhez, hogy adjon ki minden adatot az utolsó pillanatban kiadott kártyaolvasók közbeszerzésével kapcsolatban.

Hiába vették át korábban a háziorvosok a betegek adatainak leolvasásához szükséges kártyaolvasókat, a rendőrség futárszolgálata újabb eszközöket szállított ki az érintetteknek. Volt, aki további hét, mások mindössze egy eszközt kaptak az államtól. Sok orvos arra is panaszkodik, hogy nem lehet elérni az Állami Egészségügy Ellátó Központ ügyfélszolgálatát sem, így nem tudják megoldani az esetlegesen felmerülő technikai problémákat.

A Párbeszéd írásbeli kérdést intézett Pintér Sándorhoz, hogy megtudja, mégis milyen okból volt szükség az utolsó pillanatokban újabb eszközök kézbesítésére és azokat milyen szempontok szerint osztották szét a háziorvosok között. Felmerül ugyanis a gyanú, hogy az ellátóközpont direkt több eszközt vásárolt a szükségesnél, hogy azzal valamelyik fideszközeli céget juttassa komolyabb bevételhez. Emiatt feltettük azt a kérdést is, hogy kik indultak a kártyaleolvasókkal kapcsolatos közbeszerzéseken és azt mennyi pénzből vásárolta meg a magyar állam. A Párbeszéd tart attól, hogy megfelelő előkészítés miatt a rendszer élesítése után az összeomolhat, ami miatt komoly fennakadások várhatóak majd a háziorvosi ellátásban.

Budapest, 2017. november 1.
Szabó Tímea
a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!