Kaltenbach Jenő
Megosztás
2018.6.14. |

A KDNP a Népszínház utca 16. számú háznál tartott sajtótájékoztatót. Ebben a házban működik a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület. A háznak azonban múltja is van. Ez volt egyike az úgynevezett csillagos házaknak, azaz a zsidók lakta házaknak, amelyeket a magyar fasizmus tombolása idején sárga csillaggal jelöltek meg.
Ezt a "haladó" hagyományt elevenítette fel a kormánypárt, amikor a házra egy "Bevándorlást támogató szervezet" feliratú matricát ragasztott. Az akció végtelen aljassága normális körülmények között nem szorulna magyarázatra.

De normálisak-e a körülmények manapság?

Politikusok és közéletileg aktív értelmiségiek körében gyakori vita tárgya, hogy lehet e nálunk máris fasizmusról beszélni. A "finom lelkűek" ilyenkor felszisszennek, mondván, hogy hát választások vannak, nem hurcolnak el senkit mert bírálni merészel, nincsenek koncentrációs táborok stb. 
Ezzel az érveléssel az a baj, mondják mások, hogy figyelmen kívül hagyja, hogy a fasizmus csak a végső stádiumában mutatja meg igazi arcát. Német- és Olaszországban sem a pártok betiltásával, az alkotmányos rendszer felrúgásával kezdődött. Ott is előbb meg kellett dolgozni az embereket, amelyhez Hitler Mein Kampfjában leírt forgatókönyv szolgáltatta a használati utasítást. Az örökös fenyegetettség, a mindenhonnan leselkedő ellenség rémképének falra vetítése, az ellene felgyülemlő és majd mindenkit megfertőző gyűlölet nélkül nem működik a dolog. 
A külső ellenség persze nem elég, a belföldi cinkosok megnevezése, megbélyegzése elengedhetetlen. Mindegy hogy az ellenük felhozott vádak igazak e vagy sem, a felfokozott indulat sohasem racionális, a végkifejlet a középkori boszorkányüldözésekhez hasonló, illetve csak a modern technika adta "hatékonyságban" különbözik.

A KDNP szégyenletes akciójának célpontja most is egy olyan szervezet, amely semmi törvénytelent, még csak morálisan kifogásolhatót sem tesz. Ellenkezőleg. Azokat a menekülteket segíti, akik átjutottak a magyar menekültügyi rendszeren, akik tehát teljesen legálisan tartózkodnak az országban. Ha úgy tetszik az állam helyett dolgoznak, és nem az állam ellen.

Mi ez ha nem a fokozatosan eluralkodó fasizmus ismertető jele? És most is, mint akkor, nincs számottevő ellenállás! A fasizálódás zavartalanul halad. A vájtfülű értelmiség vitatkozik, a még pislákoló ellenzék saját ügyeivel van elfoglalva, a civil világot meg éppen megfojtani igyekszik a hatalom.

Ha Hérakleitosz magyar lett volna biztos nem írja le híres mondatát: "Kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba".

 

Kaltenbach Jenő

jogtudós, egykori ombudsman, a Párbeszéd tagja