Jávor Benedek
Megosztás
2018.5.30. |

Győzelem a Roszatommal és a kormánnyal szemben: meg kell kapnom Paks2 oroszokkal kötött megvalósítási szerződéseit a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntése szerint!

A határozat precedens jelleggel azt is kimondja, hogy az info törvény rendelkezéseit nemzetközi szerződésekre is alkalmazni kell. Továbbá bírósági állásfoglalásomvan mostantól arról is, hogy nem vagyok visszaélésszerű adatigénylő. :)

Emlékeztetőül: négy éve küzdök az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságáért. Az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kértem ki ezután a szerződéseket, azok kiadását - ezúttal üzleti titokra hivatkozással - a kormány megtagadta. Ezt követően bepereltem a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán.

A per elsőfokú ítélete szerint 45 napon belül ki kell adni a szerződéseket bizonyos pontok kitakarásával. Fontos győzelem ez a Paks2-vel kapcsolatos információk nyilvánossága érdekében, még ha a kormány és a Roszatom várhatóan fellebbez is. Biztos vagyok benne, hogy másodfokon, vagy a Kúriánál is nyerni fogunk!

Nem hagyom annyiban, jogunk van tudni, miről állapodott meg Orbán az oroszokkal a mi kontónkra a hátunk mögött! - Jávor Benedek, Facebook poszt