Megosztás
2014.5.8.

Népszavazást Paksról!

Az Együtt-PM Szövetség az Alkotmánybírósághoz és Székely László ombudsmanhoz fordul, és a továbbiakban is mindent megtesz, hogy kikényszerítse a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló referendumot, mert ez a kérdés évtizedekre határozza meg hazánk jövőjét. A pártszövetség nem tartja elfogadhatónak, hogy a kormányzat jogi trükközéssel meg tudja akadályozni népszavazás megtartását.

A pártszövetség nem tartja elfogadhatónak, hogy Orbán Viktor kormánya az ország energiaellátását és gazdasági fejlődését évtizedekre meghatározó, alapvető kérdésben jogi trükközéssel akarja kizárni a polgárokat a döntéshozatalból. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Kúria döntésében megjelenő jogértelmezés - a korábbi alkotmánybírósági esetjoggal szemben - lényegében általános népszavazási tilalmat érvényesít minden olyan kérdés tekintetében, mely bármely érintőlegesen is nemzetközi szerződést érint.
Éppen ezért, az Együtt-PM Szövetség nem hagyja annyiban a paksi referendum kérdését. Az Alkotmánybírósághoz fordulunk, remélve azt, hogy a taláros testület visszaadja a polgároknak a döntés szabadságát ebben a jövőjüket alapvetően befolyásoló kérdésben. Továbbá Székely László ombudsmanhoz fordulunk, arra kérve őt, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását arról, hogy a paksi bővítési és orosz államkölcsön-szerződés nem sérti-e az alaptörvény azon rendelkezését, mely az államadósság növelését tételesen tiltja.
Ahogy eddig, úgy a továbbiakban is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy kiharcoljuk az állampolgároknak azon jogát, hogy beleszóljanak a 21. század legnagyobb hazai energetikai beruházásába. Minden eszközt meg fogunk ragadni, hogy az útjába álljunk ennek a szerződésnek, mert a nemzeti érdekkel ellentétes, hazánkat mind pénzügyileg, mind az energiagazdálkodás tekintetében orosz függőségbe taszítja.
Az Együtt-PM a beruházás előkészítése során megszülető döntéseket a továbbiakban is figyelemmel kíséri, hogy az energiafüggetlenségi és környezetvédelmi szempontok, valamint a társadalmi részvételi lehetőségek csorbítására irányuló törekvéseknek gátat szabjon.

Budapest, 2014. május 8.
Jávor Benedek társelnök, Együtt-PM Szövetség