Megosztás
2014.5.9.

Riporter: a Jobbik európai programja, ebből idézném: "brüsszeli birodalomépítéssel a lazább együttműködést jelentő konföderációt irányozza elő". Ön vagy az Együtt-PM ehhez mit szól?

Jávor Benedek: ez egy hamis kérdésfelvetés, hogy itt kizárólag a teljes Unió, egy föderális Európa vagy a dezintegráció lenne a választási lehetőség. Vannak területek, ahol szükség van az erőteljesebb együttműködésre, például az energiapolitikai együttműködés területén, ahol az Unió, és ezen belül Magyarország különösen, rettentő mértékben ki van szolgáltatva Oroszországnak. Ezt a függést mindenképpen csökkenteni kell.

A Jobbik éppen Oroszországhoz szeretné kötni Magyarországot - például az energiapolitikai tekintetében, a paksi bővítés feltétel nélküli támogatásával, amely orosz hitelből fog megvalósulni. Tehát mind energetikailag, mind pénzügyileg Oroszországhoz köti Magyarországot.

Az energiapolitikai területén az Unióval való együttműködéssel, a megújuló energiaforrások támogatásával, energiahatékonyság finanszírozásával Magyarország energetikai függetlensége irányába mozdulunk el, és európai partnereinkkel együttműködünk, hogy jobb tárgyalási pozícióban legyünk Oroszországgal szemben, vagy az Oroszországnak való kiszolgáltatottságot kívánjuk megvalósítani.

Aki lemaradt a tegnap esti Jávor-Morvai vitáról, itt bepótolhatja, érdemes: http://mno.hu/magyarorszageloben/morvaijavor-vita-1225486