Megosztás
2013.4.19.

Bajnai Gordon írása

Magyarország válságban van. Három esztendő után újra válságban. Mélyebb és összetettebb krízishelyzetben, mint amilyenben 2009-ben volt, amikor válságkezelő kormányzás kellett ahhoz, hogy elkerüljük az összeomlást. És, ami a legszomorúbb: ezt az összetett, egymással szorosan összefüggő gazdasági, politikai és bizalmi válságot nem egy újabb, nemzetközi krízis „begyűrűzése” okozta: ez immár hazai gyártású válság, mely mára szociális katasztrófát idézett elő, s amelyért Magyarország mostani kormánya felelős. Az a kormány, amely történelmi felhatalmazásával csak visszaélni tudott, ám élni vele képtelen volt.



2010 tavaszán nyugodt lelkiismerettel adtam át utódomnak a kormányzást. Akkor a magyaroknak minden oka megvolt arra, hogy újra bízzanak a jövőjükben, hiszen hosszú idő után végre ismét jó irányba indultak a dolgaink. A magyar válságkezelés sikeres volt, az ország iránti bizalom visszatért, gazdaságunk növekedésnek indult, az államadósságunk pedig csökkeni kezdett. A nemzeti valuta erősödött, 265 forintot ért egy euró; országszerte beruházásokat indítottunk el, utakat, járóbeteg-központokat, iskolákat adtunk át. Jutott erő a szolidaritásra is: csökkentettük a távhő és az alapvető élelmiszerek áfáját, 120 ezer családnak adtunk támogatást a Szolidaritási Alapból és emelkedtek a nettó fizetések.

Három évvel ezelőtt azt hittem, hogy amit vállaltam, teljesítettem: a válságkezelő miniszterelnök nehéz, de megtisztelő feladata után visszavonulhatok a politikától – vissza a szakmámba és legfőképpen, vissza a családomhoz. Nem így lett.  Ma nagyobb a baj, mint 2009 előtt volt. Ma újra válságkezelésre van szükség. 

A válságkezelés legfőbb akadálya pedig az a kormány, amely a bajt okozta. Legyőzni ezt a válságokozó kormányt azonban csak széles összefogással lehet. 

Most politizálnia kell annak is, aki csak egy békében gyarapodó ország törvénytisztelő polgára akart lenni. Ezért tértem vissza a politikába tavaly, október 23-án. Nem egyik, vagy másik oldalt képviselem, hanem ezek közös halmazát: azokat a józan, törekvő polgárokat, akiket nem a szekértábor-logika érdekel. Akiknek csak az a fontos, hogy a hazájukban működjenek a dolgok, a kormány pedig valódi megoldásokat kínáljon a hétköznapok problémáira. 

Ma ezeknek a polgároknak az együttműködésére, összefogására van szükség ahhoz, hogy 2014-ben ne csupán kormányt váltsunk, hanem új fejezetet is nyissunk az ország életében – új politikai korszakot együtt, Magyarországért.

Az Együtt 2014 oldalán elolvashatja teljes terjedelmében Bajnai Gordon írását.

 

2013. április 19.