Megosztás
2015.1.22. |

A Fidesznél elfelejtették, hogy 2012-ben 20 százalékkal csökkentette az Orbán-kormány a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét – derül ki a párt szerdai közleményéből.

 

A Fidesz szerdai közleményében azt írta: „a baloldal most is munkanélküliségre és 28 ezer forintos segélyre ítélne olyan embereket, akik akarnak és tudnak dolgozni”.  Ezt a segélyt (foglalkoztatást helyettesítő támogatás) azonban az Orbán-kormány 2012-ben 28500 forintról 22800 forintra csökkentette. Meglepő, hogy erről a Fidesznél nem tudnak.  Ám ez sajátos magyarázatot kínál a Fidesz embertelen szociális politikájára: maguk sem látják át, mit tesznek.

 

Hogyan is várhatnánk a fideszes képviselőktől emberséges döntéseket, ha még ők maguk sincsenek tisztában azzal, hogy korábbi döntéseikkel a legszegényebbektől mekkora összegeket vettek el? Tudatlanul persze könnyű ilyen döntésekkel együtt élni.

 

A Fidesz – ezek szerint tudtán és szándékán kívül – szegények tömegeit ítélte az 50 ezer forintos közmunkabér és 22800 forintos segély monoton váltakozására, a munkapiacra visszatérés érdemi esélye nélkül. Ötször többet költ a kabinet közmunkára, mint a munkanélküliek segélyezésére, és kilencszer annyit, mint a képzésükre – mindent az ideológiának alárendelve, félretolva az ésszerű és hatékony eszközöket.

 

 

 

Javasoljuk, a Fidesz új jelmondata legyen: „A TUDATLANSÁG: ERŐ”, ez összhangban lesz az illiberális állam kialakítását célzó elképzeléseikkel is.

 

 

Budapest, 2015. január 22.

 

 

 

Tordai Bence, a PM gazdasági kabinetjének vezetője