Megosztás
2016.1.12. |
A közlekedési szakszervezetek bértárgyalásainak apropóján a Párbeszéd Magyarországért (PM) szóvivője, Tordai Bence igazságtalannak nevezte, hogy egy cégen belül ötvenszeres fizetéskülönbség is előfordulhat. A MÁV dolgozóinak most az a vezérigazgató ajánl 500-1500 forintos béremelést, akinek a havi jövedelmét 3 millió forinttal emelte a Fidesz-kormány. A BKV vagy a miskolci közösségi közlekedés dolgozóinak egyáltalán nem hajlandó béremelést adni a munkáltató.

 
A PM támogatja a szakszervezetek béremelési javaslatát, és felhívja a figyelmet arra, hogy Alapjövedelem-programja a kis és közepes keresetű dolgozóknak is nettó 30 ezer forinttal emeli a havi jövedelmét.
 
A PM szerint a Fidesz - az egyenlőtlenségeket az egekbe emelő - vezetői bérezési modellje helyett igazságos alternatívára van szükség. Tordai Bence a PM javaslatát ismertetve elmondta: össze kell kötni a dolgozói és vezetői béreket; a vezérigazgatónak se lehessen több fizetése, mint a cégnél számított átlagbér nyolcszorosa. Ez a MÁV-nál egybeesne a korábbi, kétmilliós bérplafonnal.

A vezetők prémiumát pedig nem a cég pénzügyi eredményéhez kell kötni, hiszen ez az állami tulajdonú, monopolhelyzetben lévő cégeknél csak a kormánnyal kötött alkuk és mutyik eredményétől függ.

A PM csak akkor jutalmazná a vezetőket, ha a szolgáltatást igénybe vevők, vagyis az utasok elégedettsége jelentősen javul. A prémiumot valódi teljesítményhez, független vevőelégedettségi felmérések eredményéhez kell kötni.

Javaslatáról a PM megbeszéléseket kezdeményez a közlekedési szakszervezetekkel is.
 
 
 

Budapest 2016. január 12.

Tordai Bence, PM szóvivő

 

 

 Új. Bal. Zöld.