Megosztás
2017.2.5. |

Miközben a Tanítanék Mozgalom tovább tiltakozik, a diákok pedig azért harcolnak, hogy az ötödik érettségi tárgy szabadon választható maradjon a szakképzésben és a Fidesz-kormány ne tiltson be atlaszokat, az iskolai egyenlőtlenségek mértéke minden eddiginél drámaibb. A Párbeszéd szolidáris a tiltakozókkal és a nemzeti tragédia megelőzésére négypontos „gyerekmentő csomagot” állított össze.

A Tanítanék Mozgalom tovább küzd a pedagógusok, diákok, szülők érdekeiért: a tanszabadságért, az iskolai autonómiáért, az esélyegyenlőségért. Két konkrét tiltakozás is zajlik eközben a közoktatásban: a szakképzésben tanulók az ötödik érettségi tárgy szabad megválasztásának jogáért, míg az összes érettségiző a történelmi atlasz szabad megválasztásáért küzd.

A legdrámaibb fejlemények az oktatáshoz való hozzáférés terén tapasztalhatók: csökken az iskolába járók aránya a 16-18 éves korosztályban. Zömében a szegény családok gyermekei maradnak ki, morzsolódnak le, márpedig ha ők tömegesen, végzettség nélkül hagyják el az iskolát, az az Orbán-kormány, valamint az Iparkamara hibája, de Magyarország tragédiája.

A Párbeszéd azonnali gyermekmentő csomagot dolgozott ki, négy pontban: 18 évre visszaemelt tankötelezettség, teljes értékű érettségi a szakközépiskolásoknak, bérpótlék a szakképzésben tanítóknak, az idegen nyelvű érettségi szintjének változatlanul hagyása.

Budapest, 2017. február 5.
Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd oktatási szakpolitikusa

 

Nekünk mindenki számít!
Csatlakozz!