Megosztás
2016.12.19. |

Ma 5 éve lépett életbe a Fidesz-KDNP köznevelési törvénye, s a PISA-vizsgálat most szembesítette az országot annak következményeivel, a tanulói teljesítmények romlásával és a drámai egyenlőtlenségekkel. Gyászolnak a települések, a kerületek is - végképp búcsút kell mondaniuk iskoláiknak: a fenntartás után a működtetést is elveszik tőlük. De van remény: a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform; a ma publikált „Kockás könyv” a Párbeszéd által is vallott értékeket jeleníti meg.

Mészáros Lőrinc 3 milliárdjából, amit Józsefvárosban kap azért, hogy – az Orczy-kert árnyat és oxigént adó fáinak letarolásával – luxuslovardát építsen, rendbe lehetne tenni a helyi iskolákat és a béreket. Ehelyett a bukott KLIK-re bízzák az üzemeltetést is. Kocsis Máté csak azért harcol, hogy néhány iskolai mosdó és öltöző a kerületé maradjon.

A Párbeszéd a tudástársadalom programját kínálja. Minden gyereknek jár a továbbtanulás joga: a tankötelezettség felső határát vissza kell állítani 18 éves korra, a szakképzésben több közismereti és készségfejlesztő tárgyat kell oktatni, minden gyerek érettségizhessen le, és az első alapdiploma megszerzése legyen ingyenes. Meg kell nyitni a társadalmi felemelkedés csatornáit is: számolják fel a szegregáció minden formáját, legyen szó állami vagy egyházi iskolákról! Az iskola legyen jó élmény!

Dr. Erőss Gábor
A Párbeszéd Magyarországért oktatáspolitikusa, józsefvárosi önkormányzati képviselő

Nekünk mindenki számít!

Csatlakozz!