Megosztás
2020.4.5.
 

Mit jelent a válságkezelő alapjövedelem? 

válságkezelő alapjövedelem minden magyarországi felnőtt lakosnak legalább havi 100 ezer forint jövedelmet garantál azáltal, hogy ha szükséges, 100 ezer forintig erre az összegre kiegészíti az egyéb típusú jövedelmét (munkabér, nyugdíj, támogatások stb.).  

 

Gyermek után is járna a válságkezelő alapjövedelem? 

A kiskorúak után legalább 50 ezer forintra jogosult a család gyermekenként, a gyermeküket egyedül nevelők és nagycsaládosok pedig ennél magasabb összegre jogosultak. 

A kiegészítés akkor jár, ha a családi pótlék és a gyermekek utáni adókedvezmény összege együttesen nem éri el ezt az összeghatárt. 

 

Ki kapja a válságkezelő alapjövedelmet?

Minden olyan, életvitelszerűen Magyarországon élő felnőtt magyar lakos, akinek a jövedelme (bére, nyugdíja stb.) összesítve nem éri el a 100 ezer forintot. 

 

Minden olyan, életvitelszerűen Magyarországon élő magyar kiskorú, akinek jelenleg folyósított támogatása nem éri el az 50 ezer forintot.  A gyerekek után járó alapjövedelem a családban lévő egyik szülő, vagy gondviselő számára kerül kiutalásra. 

 

Hogyan kapják meg? 

(Hasonlóan, mint a családi pótlékot.) A vírusra való tekintettel elsősorban bankszámlaszámra. Akinél ez megoldhatatlan, kérheti lakcímre. Akinek se lakcíme, se bankszámlája, az illetőről gondoskodó szociális szervezeten keresztül. 

 

Miért jobb ez az álláskeresési járadéknál vagy más szociális támogatásnál? 

Az álláskeresési segélyek rövid időre szólnak, és sokan nem jogosultak rá (például a bevétel nélkül maradt önfoglalkoztatók, a bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók vagy azok, akiket csak az utóbbi hónapokban jelentettek be). Ők mind jövedelem nélkül maradhatnak! 

Majdnem minden állami támogatás olyan feltételekhez kötött, hogy tízezrek, alkalmasint százezrek – ilyen vagy olyan oknál fogva – nem jogosultak rá, maradnak ki belőle. Egyetlen olyan állami segítési forma van, amely valóban mindenkit elér, minden bajba jutottnak segítséget nyújt: ez a válságkezelő alapjövedelem.  

 

Miért nem az eredeti Feltétel Nélküli Alapjövedelmet javasoljuk? 

Azért, mert ilyen vagy ehhez hasonló koncepció megvalósításához a teljes intézményrendszert át kellene szabni, amire most biztosan nincs idő. A jövedelmek minimum 100 ezer forintban garantálása viszont gyorsan megvalósítható, akár már április elején megkaphatná mindenki a garantált jövedelmet, és a forrás is előteremthető lenne rá. Hosszabb távon azonban érdemes bevezetni a Párbeszéd által korábban javasolt alapjövedelmet. 

 

Mennyibe kerülne és mi fedezné? 

A Párbeszéd számításai szerint a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséhez mintegy 1400 milliárd forint költségvetési átmozgatásra lenne szükség. Ez elsőre nagyon nagy összegnek tűnhet, de az alábbi elemekből vagy azok kombinációjából könnyűszerrel fedezhetővé válna a válságkezelő alapjövedelem. 

a) Áfahatás: a garantált jövedelmet valószínűleg teljes egészében fogyasztásra költik, így az összeg nagyjából ötöde az áfa révén visszaáramlik a kincstárba. Az intézkedés nettó igénye tehát mintegy 1100 milliárd forint, ami számos forrásból kigazdálkodható. 

bIdőszerűtlen beruházások: az idei költségvetésben az állami beruházásokra szánt összeg 2070,8 milliárd forintot tesz ki. Számos olyan projekt van – mint például a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítása vagy a Liget-projekt –, amely válság idején nem aktuális. A beruházások mintegy felének felfüggesztésével a válságkezelő alapjövedelem forrása megteremthető. 

cMilliárdosok szolidaritási adója: További forrás lehetne, ha kormány kivetne egy szolidaritási járványadót az ötszázmillió forint feletti vagyonnal rendelkező állampolgárokra annak érdekében, hogy vagyonukkal arányosan vegyék ki a részüket a társadalmi felelősségvállalásból. 

dProgresszív személyi jövedelemadó: Jelentős további forrásokat jelentene és igazságossági szempontból is előrelépés lenne a személyi jövedelemadó újbóli progresszívvá tétele.  

 

Kell-e az alapjövedelemből egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni a munkájukat elvesztőknek? 

Nem. A Párbeszéd javaslata szerint a kormánynak vissza kell vonnia a társadalombiztosításra vonatkozó szigorításokat, és minden magyar állampolgár számára elérhetővé kell tennie az ingyenes egészségügyi ellátást. Emellett az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól is mentesíteni kell a jelenleg fizetésre kötelezett magyar állampolgárokat a koronavírus-járvány időszakára. 

 

Egyéb szükséges intézkedések 

Családi pótlék emelése: Indokolt például a családi pótlék célzott emelése a gyermeküket egyedül nevelő szülők és a nagycsaládosok esetében. 

 

Többet az egészségügyreJavasoljuk az egészségügyet érintő beruházások növelését, a mentőszolgálat beruházásait a 10,1 milliárd forintról akár a többszörösére is érdemes lenne emelni.  

 

Kinek segít a válságkezelő alapjövedelem?  

Közvetlenül: 

  1. Állásukat elvesztőknek 

Az állásukat elvesztők esetében  

  • a járadék egy részüknél nem éri el a 100 ezer forintot,  

  • másoknál alkalmasint el is éri, de maximum 90 napig kapják (3690 nap között a munkában töltött időtől függően), 

  • végül van, aki egyáltalán nem is kap járadékot, ha nem dolgozott le legalább 360 napot az elmúlt 3 évben. 

Ők mind jól járnának a válságkezelő alapjövedelemmel, amely mindaddig garantálja a havi 100 ezer forint jövedelmet, amíg szükség van rá. 

 

  1. A nem bejelentetteknek 

Kiemelten segít a járadékra nem jogosult bejelentés nélkül dolgozó munkavállalóknak. Például a borravalós szakmákban dolgozóknak, akik vagy nem, vagy csak minimálbérre voltak bejelentve (utóbbiak járadéka csak nettó 72 450 forint), és jellemzően ezek a szakmák estek először áldozatul (pincér, londiner, idegenvezető stb.). 

   

  1. Idénymunkásoknak, akik csak most kezdtek volna dolgozni. 

 

  1. ztartásbelieknek 

Az otthoni munka is munka, méghozzá kemény munka, csak épp nem fizetnek érte. Az alapjövedelem végre kiköszörüli ezt a csorbát, és elismeri az otthon végzett munkát is. 

 

  1. Önfoglalkoztatóknak 

bevétel nélkül maradó önfoglalkoztatók problémája nem oldható meg önmagában az adófizetési kötelezettség felfüggesztésével, hiszen így továbbra is jövedelem nélkül maradnak. Az alapjövedelem az orvosság számukra is.
 

  1. 100 ezer forint alatti öregségi nyugdíjat vagy megváltozott munkaképességűeknek járó ellátást kapóknak 

 Itt kiemelten fontos a jövedelemkiegészítés, hiszen a válság hatására a - nyugdíjasok kosarában megkülönböztetett szerepet játszó - élelmiszerárak is megemelkedtek. 

 

  1. A gyesben részesülőknek 

A megélhetési gondokkal küzdők számára a gyes jelenlegi nettó 25 650 forintos összege legfeljebb szimbolikus segítséget jelent. A megoldás eddig sokaknak a gyes mellett végzett részmunkaidős foglalkozás vagy a partner munkából származó jövedelme volt, amelyeknek most jórészt befellegzett. Nekik is égető szükségük van az alapjövedelemre. 

 

  1. A nappali tagozatos diákoknak 

Nem kell többé diákhitel, nincs többé eladósodás. Az alapjövedelemnek köszönhetően nem kell többé választani tanulás és megélhetés között. 

 

  1. Az állásukat már korábban elvesztett, tartós munkanélkülieknek 

Azok számára, akik már több, mint 3 hónapja munkanélküliek, és már nem kapnak álláskeresési járadékot, óriási előrelépés a válságkezelő alapjövedelem. 

 

  1. Mélyszegénységben élőknek, akiknek állásuk talán sose volt 

Az alapjövedelemnek köszönhetően Magyarország történelmében először megszűnne a nincstelenség! Felszámolható lenne az éhezés. Mindazok számára, akiket eddig semmilyen szociális háló nem védett, most először lenne egy biztos alap, amely megakadályozná a mélyszegénységbe jutást. 

 

Közvetetten: 

Mindenkinek segít. 

A lakosság túlnyomó többségének azért segít, mert nem kell a lecsúszástól rettegnie. Ha a magyarok közel kétharmada elvesztené a jövedelmét, csak néhány hónapig tudná fizetni a kiadásait. 

  • 1 hónap vagy egy hónapig se = 36 % 

  • 12 hónapig = 29 % 

Ez a jelenlegi válsághelyzetben felfoghatatlanul nagy terhet ró a többség vállára, óriási stresszforrás, és a betegséggel való megküzdés esélyét is csökkenti. 

Mivel az alapjövedelem megállíthatja a gazdaság negatív spirálját, sokan nem veszítik el az állásukat. Az alapjövedelejelentette gazdaságélénkítés miatt rengetegen embernek megmaradna a munkahelye. Összegszerűen ők profitálnak az alapjövedelem bevezetésből a legtöbbet. 

 

Senki sem maradna jövedelem nélkül 

Mindazok, akiknek most és máskor bizonytalan a megélhetése, aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt, kisebb stresszt kellene megélniük, ha tudnák, hogy egzisztenciálisan akkor sem zuhannának a mélybe, ha megszűnik a munkahelyük. Ez a pszichés tényező egyértelműen segítené a szervezetet a koronavírussal és más betegségekkel való megküzdésben.